Фантом заради кредиту: економісти заявляють про нереальність виконання бюджету-2021

22.12.2020

Ухвалений із запізненням Державний бюджет України на 2021 рік продовжує викликати на себе критику. Найбільше невдоволені медики.

 

«Коштів, які закладені в бюджеті, недостатньо для фінансування медицини», — заявив керівник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов, відзначивши, що документ не враховує пропозицій міністерства щодо витрат на медичну сферу, в яких було закладено істотне підвищення зарплат медичним працівникам і справедливі тарифи на надання медичної допомоги.


Так, фінансування медичної галузі між першим і другим читанням практично не змінилося: його запланували на рівні 159 млрд гривень.

 

Це фінансування центрів екстреної медичної допомоги, спеціалізованих і стоматологічних клінік, фельдшерсько-акушерських пунктів, лікарень і санаторно-курортних установ, лікарень загального профілю, перинатальних центрів, протиепідемічних заходів, станцій переливання крові. У МОЗ вимагали подвоїти цю суму, до 296 млрд грн, але фактична сума в документі майже вдвічі менша.


На громадське здоров’я і заходи боротьби з епідеміями виділено 2,645 млрд гривень. У 2021 році з’явиться додаткова бюджетна стаття: 2,6 мільярда гривень на вакцинацію від «Ковід-19». Але в МОЗ цю суму також вважають недостатньою.


Економісти ж, навпаки, стверджують: грошей, мовляв, «роздали» надто багато. А отже, виконати бюджет буде непросто.

 

«Я б охарактеризував Державний бюджет 2021 року як бюджет-фантазію, — каже керівник Комітету економістів України Андрій Новак. — Адже його побудовано на роботі економіки України, якої в 2021 році просто не буде. Не буде, на жаль, зростання ВВП в 4,6%. Це не просто оптимістичний прогноз, це нереалістичний прогноз. Хотілося б, щоб так було, але такого показника не буде. Біда в тому, що бюджет якраз побудований на абсолютно неправильному макропрогнозі. Я б будував бюджет наступного року, виходячи з нульового зростання», — сказав Андрій Новак.


І зазначив: державний кошторис наступного року фактично є тимчасовим, оскільки в нього однак доведеться вносити корективи.

 

«Якщо існуватиме хоча б невелике зростання — 1, 2, 3%, тоді дохідна частина буде трохи більшою, але будувати бюджет на зростанні, якого не буде, це означає, що в процесі наступного фінансового року доведеться вносити в бюджет зміни. Бюджет ухвалили, щоб відновити програму з МВФ і отримати наступний транш, не тільки від МВФ, а й від інших наших партнерів, які орієнтуються на МВФ. Я б усерйоз не сприймав цей бюджет, як такий, що його намагатимуться виконувати», — наголосив Андрій Новак.