Безальтернативний варіант: федерацію хокею України очолив Георгій Зубко

22.12.2020
Безальтернативний варіант: федерацію хокею України очолив Георгій Зубко

Головні дійові особи вітчизняного хокею домовилися про відкритість, взаємоповагу та рівність. (Фото з сайта УХЛ.)

На чолі федерації хокею України — новий президент.

 

Замість Анатолія Брезвіна, котрий під тиском хокейної спільноти вирішив не залишатися у ФХУ на четверту каденцію, організацію очолив Георгій Зубко. Перемогти у виборах, які проходили на безальтернативній основі, колишньому віцепрезиденту ФХУ було нескладно.

 

Як повідомляє пресслужба федерації, кандидатуру Зубка на Генеральному конгресі ФХУ делегати підтримали практично одностайно: 31 голос — «за», 0 — «проти», 1 — утримався.

 

Міжнародна федерація хокею з шайбою вже внесла зміни в реєстр керівників національних хокейних федерацій, надіславши при цьому на адресу Георгія Зубка й вітання від президента Рене Фазеля та генерального секретаря організації Хорста Ліхтнера.


Після того як знаний ветеран вітчизняного хокею Олексій Житник не зміг отримати офіційний допуск до ви­борів президента ФХУ, опоненти команди Анатолія Брезвіна заявили, що «вибори з одного кандидата — це не вибори».


Намагання частини хокейної спільноти України змусити ФХУ змінити структуру організації, дозволити юридичним особам бути її членами та після реформи оголосити нові демократичні вибори не принесли очікуваного ефекту.


За словами колишнього голови Київської обласної федерації хокею Юрія Загородного, котрий залишив свою посаду на знак протесту проти «виборчої» політики ФХУ, у розмові з ним Анатолій Брезвін наполягав на тому, аби участь у виборах федерації брав лише один кандидат.


«Якщо оберуть Георгія Зубка, — пояснював під час того діалогу Загородному Брезвін, — йому в спадок передадуть усі існуючі напрацювання». Щодо персони Житника, то багаторічний очільник ФХУ наполягав: «Він довго не жив в Україні, не до кінця розуміє ситуацію з розвитком хокею в країні й не має тих зв’язків, які потрібні в Україні для вирішення низки питань».


Хай там як, а незадовго до Генерального конгресу ФХУ, протестуючи проти безальтернативних виборів, команди-учасниці Української хокейної ліги виголосили федерації ультиматум. Не дозволять професіональним клубам впливати на життєдіяльність федерації — зупиниться чемпіонат.


Аби не доводити ситуацію до максимальної напруги, за день до виборів президента ФХУ у стінах Міністерства молоді та спорту відбувся «круглий стіл» за участю опонентів.


У присутності міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта було засвідчено, що федерація підтвер­джує свою відкритість до української хокейної спільноти та запрошує національні клуби до продуктивної співпраці в керівних органах громадської організації — Виконавчому комітеті та Раді ФХУ.


Як кажуть у ФХУ, в такий спосіб усі суб’єкти професіонального українського хокею матимуть змогу впливати на процес подальшого розвитку цього виду спорту в нашій державі, а принципи відкритості, взаємоповаги та рівності всіх суб’єктів хокею в Україні будуть основоположними в майбутній діяльності всіх органів федерації хокею України.