Кращим футболістом 2020 року ФІФА назвала польського форварда німецької «Баварії»

22.12.2020
Кращим футболістом 2020 року ФІФА назвала польського форварда німецької «Баварії»

У боротьбі за звання кращого футболіста 2020 року, за версією ФІФА, форвард «Баварії» Роберт Левандовський обійшов іменитих конкурентів із «Барселони» та «Ювентуса». (Фото з сайта fifa.com.)

Підсумки футбольного 2020 року у світі вирішили підбивати лише частково.

 

Через суттєво деформований коронавірусною пандемією змагальний календар, із якого випав чемпіонат Європи, журнал «Франс Футбол» відмовився від визначення володаря «Золотого м’яча». Відтак монопольне право на встановлення підсумків року залишилося у ФІФА.

 

Щоправда, традиційного для минулих років галавечора Міжнародна федерація футбольних асоціацій не влаштовувала. Кращих у своїх номінаціях називали у віртуальному форматі.


Водночас персональну відзнаку найкращому футболісту 2020 року президент ФІФА Джанні Інфантіно вручив усе ж особисто. Голосування, в котрому брали участь головні тренери національних збірних, їхні капітани та вболівальники, виграв польський форвард мюнхенської «Баварії» Роберт Левандовський.

 

«Це великий день для мене та мого клубу. Цей приз також належить моїм одноклубникам та тренерам — у «Баварії» та національній команді. А виграти The Best у часи Мессі та Роналду — це щось особливе», — наголосив поляк.


Вигравши разом із «Баварією» в 2020-му бундеслігу, Кубок Німеччини, Лігу чемпіонів, Суперкубок УЄФА та забивши в цих змаганнях понад  50 голів, Левандовський легко випередив у голосуванні двох футбольних мегазірок сучасності.


Із таким доробком 32-річний поляк мав усі шанси здобути «Золотий м’яч», однак у сухому залишку Левандовський може хіба що виказати жаль з приводу рішення «Франс Футболу». «У цьо­му році ми виграли все, що могли. У чемпіонаті та Кубку Німеччини, Лізі чемпіонів я став кращим бомбардиром. Без сумніву, це найкращий для мене рік», — зазначив Роберт.


Загалом, після такої феєрії «Баварія» була дуже близькою до того, аби забрати собі всі нагороди The Best-2020. Їхнього голкіпера Мануеля Нойєра ФІФА назвала кращим воротарем року, що минає. А наставник мюнхенців Ханс-Дітер Флік стояв за крок до отримання нагороди «кращий тренер року».

 

У боротьбі за перемогу в цій номінації очільник «Баварії» набрав однакову кількість голосів зі своїм співвітчизником — керманичем «Ліверпуля» Юргеном Клоппом, проте за додатковими показниками нагорода дісталася «коучу» англійського чемпіона. Мовляв, за Клоппа проголосувало більше головних тренерів збірних, ніж за Фліка, а їхні голоси мають вищу цінність для підсумкового вибору ФІФА.


«Ми завжди ставимося до таких речей по-спортивному. Клопп та його штаб, безперечно, заслужив цю нагроду, як, власне, й мій штаб. Звісно, ми трохи розчаровані. Це нормально, адже ми живемо в суспільстві високих досягнень, тому нам теж хотілося перемогти», — наголосив Флік.

 

При цьому Клопп, який після 30-річної перерви привів «Ліверпуль» до чемпіонства, з подивом зустрів рішення ФІФА: «Я здивований, що виграв цю нагороду. Однак приємно, що вдруге поспіль мене визнали кращим тренером року».


На думку визнаного метра тренерського цеху — португальця Жозе Моуріньйо, для того, аби саме Флік переміг у цій номінації, «Баварії» потрібно було знайти ще два-три турніри й виграти їх. «Можливо, якби мюнхенці виграли сім трофеїв за сезон, то їхній наставник отримав би цей приз», — не без іронії резюмував Моуріньйо.