Прощальний подарунок Додона: новій президентці Молдови Майї Санду залишать «оновлений СРСР»

18.12.2020
Прощальний подарунок Додона: новій президентці Молдови Майї Санду залишать «оновлений СРСР»

Президент Додон іде з посади, залишивши після себе не такі вже й дрібні капості.

У Молдові 24 грудня має відбутися інавгурація обраної на президентських виборах нової президентки країни Майї Санду.

 

Вона є лідеркою партії «Дія і солідарність» і відома своєю проєвропейською спрямованістю та бажанням подолати всеосяжну корупцію у своїй країні.

 

Ще чинний проросійський президент країни Ігор Додон та обраний минулого року склад парламенту, в якому тепер домінують сили, які підтримують Додона та його східний вектор руху Молдови, намагаються зробити все можливе, щоб із самого початку ускладнити пані Санду реалізацію її намірів розвороту країни до Європи.

 

Тож у лічені дні до інавгурації підконтрольна Додону парламентська більшість розгорнула небачену досі «турбоактивність» у прийнятті суперечливих законопроєктів.

Російська — майже друга державна

У середу, 16 грудня, депутати від опозиції бойкотували засідання парламенту на знак протесту проти затвердженого парламентською більшістю «токсичного» порядку денного. Але більшість у «турборежимі» проштампувала заплановане.

 

Зокрема, парламент Молдови прийняв в остаточному читанні закон про функціонування мов на території республіки, в якому російська мова стає «мовою міжнаціонального спілкування». Закон був прийнятий одноголосно голосами присутніх у залі засідань депутатів парламентської більшості — Партії соціалістів і партії «Шор». У другому читанні законопроєкт підтримали 55 депутатів із 101, передає агенція «Інтерфакс».


У Молдові російську мову зробили фактично другою державною. Згідно з ухваленим законом, у взаєминах з органами державної влади, а також із підприємствами та організаціями, розташованими на території Молдови, мовою усного та письмового спілкування є державна мова та/або російська мова як «мова міжнаціонального спілкування» за вибором громадянина.


Також передбачено, що «держава повинна створити всі умови для використання і розвитку російської мови як мови міжнаціонального спілкування». 

 

Закон зобов’язує перекладати на російську всі назви вироблених у країні товарів і послуг, ліків, а також таблички державних і громадських установ. Закон пропонує запровадити «особисту відповідальність» чиновників у випадку відмови, на вимогу громадян, дати відповідь на усну або письмову петицію російською мовою. Водночас закон зобов’язує керівників державних установ володіти державною мовою.


Документ передбачає, що «знання державної мови в Молдові є моральним зобов’язанням представників національних меншин, а держава зобов’язана створити умови для безплатного вивчення державної мови, особливо в місцях компактного проживання національних меншин».

 

Новий закон покликаний замінити закон про функціонування мов, який був чинний раніше. Він був ухвалений у Молдавській РСР 31 серпня 1989 року, але був скасований у 2018 році Конституційним судом, який визнав його застарілим.

Не парламент, а «група злочинців»

Раніше, 3 грудня, незважаючи на протести опозиції, нова парламентська більшість у парламенті Молдови, яку контролює Додон, обмежила повноваження президента, перевівши Службу інформації та безпеки з підпорядкування президенту в підпорядкування парламенту. Того ж дня парламент Молдови ухвалив у першому читанні законопроєкт про функціонування мов, який закріплює за російською статус мови міжнаціонального спілкування.


Коментуючи ці рішення, Майя Санду заявила, що «в парламенті діє група злочинців, які не поважають ні Кон­ституцію, ні закон, ні вибір народу». Санду зазначила, що створений чинним президентом країни Ігорем Додоном альянс у парламенті затвердив без обговорення в тому числі й закон про бюджет, який «містить збереження сірих схем в економіці за рахунок народу». «Якщо парламент іде проти народу — його необхідно розпустити», — наголосила тоді Санду.


Ігор Додон закликав швидше прийняти мовний закон, щоб він міг підписати його до вступу на посаду Майї Санду. «Мені здається, що наступний президент ці закони не підпише», — пояснював Додон.
Кремль негайно привітав зміцнення статусу російської мови в Молдові. Коментуючи розгляд законопроєкту в молдавському парламенті, прессекретар російського президента Дмитро Пєсков підкреслював важливість цієї мови для жителів пострадянських країн: «Так чи інакше російською мовою говорять і будуть говорити на теренах колишнього Радянського Союзу, використання російської мови є природною потребою для населення країн колишнього Радянського Союзу».


Не спиняючись на «досягнутому», також у середу парламент Молдови схвалив поправки до кодексу про телебачення і радіомовлення, знявши заборону на мовлення російських каналів. Про це заявила спікер парламенту, глава Соцпартії Молдови Зинаїда Гречаний, пише РІА «Новості».

 

Раніше про намір скасувати заборону висловлювався президент Ігор Додон. У 2017 році парламент прийняв законопроєкт про боротьбу з іноземною пропагандою, в тому числі російською. Були заборонені трансляції інформаційних, політичних або військових радіо- і телепрограм.


І щоб уже зовсім насолити новому президенту, соціалісти Додона зробили популістський крок, анулювавши пенсійну реформу, знизивши вік виходу на пенсію, як це було до грудня 2016 року, повідомляє «Інтерфакс».

 

У грудні 2016 року парламент країни затвердив збільшення пенсійного віку з 62 до 63 років для чоловіків і з 57 до 63 років для жінок. Тепер цей закон анульовано. Скасування пенсійної реформи може тепер призвести до повного блокування зовнішнього фінансування Молдови, зокрема Міжнародним валютним фондом.


І свою крапку в середу поставив прем’єр Молдови Іон Кіку, призначивши новим послом республіки в Росії колишнього депутата Володимира Головатюка, звичайно ж, із фракції соціалістів.