Україна може розпочати масову вакцинацію від коронавірусу в лютому

18.12.2020

Першу партію вакцин від коронавірусу Україна може отримати вже у лютому.

 

Принаймні на це сподіваються у нашому МОЗ. (Перші щеплення уже отримали люди в США).

 

Вакцинувати найшвидше обіцяють медпрацівників, військовослужбовців та співробітників сфери освіти.

 

Загалом у планах вітчизняного міністерства провести щеплення щонайменше 50% населення. Тим часом на школярів знову чекатиме дистанційне навчання.


Міністерство освіти та науки рекомендує школам продовжити канікули до 24 січня. Втім це не стосується дитсадків. Нагадаємо, уряд попередньо планує запровадити локдаун із 8 до 24 січня. Однак, поки офіційно цю дату не затвердили.


Найбільша добова кількість госпіталізацій зафіксована в Україні 15 грудня. Загалом цього дня підтвердили 10 622 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19, одужали 12 549 осіб, у лікарні потрапили 3 242 хворих, померли 264 пацієнти. Найбільше нових випадків — у Києві, Одеській та Запорізькій областях.


Водночас у Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що ситуація з коронавірусом... стабілізувалася. І побоюються чергового спалаху після новорічних свят. Тому просять українців уникати масових гулянь та дотримуватись заходів безпеки.


Різдво — на свіжому повітрі і в масці, не в натовпі. Такий варіант святкування пропонує Всесвітня організація охорони здоров’я. Вона попереджає, що новий спалах коронавірусу загрожує Європі вже після Нового року.

 

Інфікування ковідом лишається поширеним та інтенсивним. Тож в Організації закликають на свята збиратися невеликими групами тільки на відкритому повітрі. Якщо ж це неможливо і люди перебувають у будівлі, важливо обмежити кількість гостей і добре провітрити приміщення.


Для тих, кому доведеться подорожувати, ВООЗ радить уникати будь-якого переповненого транспорту. Та й узагалі — народна мудрість вчить: береженого Бог береже.


Водночас у Вінниці вибухнув скандал через заяви родичів загиблого 24-річного нацгвардійця. Дружина Руслана Петреченка Ірина припускає, що її чоловік підхопив коронавірус на службі, коли був у відрядженні. Після повернення він захворів і лікувався вдома. Далі його стан не поліпшився, тож йому зробили КТ, яка показала, що у чоловіка уражені 75% легенів. Руслана направили до лікарні.

 

«З 11 по 23 листопада він перебував у 3-й міській лікарні. Увесь цей час жа­лівся, що медичний персонал не підходить до нього, не кажуть, чим лікують, які результати ана­лізів, не допомагають з елементарними потребами», — розповідає Ірина.

 

Таким чином, за інформацією родичів, персонал лікарні не допомагав у лікуванні хворому, і вони припускають, що така недбалість і могла стати причиною смерті Руслана.


Тим часом в Україні лікарі, які загинули на роботі від коронавірусу, не отримали виплат. Про це йдеться у розслідуванні журналістів «Бігус інфо». Таким чином, грошові компенсації від Фонду соціального страхування отримали лише кілька десятків сімей, які втратили рідних-медпрацівників через коронавірус.

 

Нині Спеціальна комісія, яка розслідує смерть медпрацівників, встигла розглянути тільки 112 летальних випадків і лише у третини визнала факт зараження лікаря на роботі. Хоча ініціатива про такі доплати була затверджена ще в червні. А от iз державного бю­джету на виплати лікарям виділили 233 млн гривень. Загалом, за офіційною статистикою, від коронавірусу на роботі померло 236 медиків.