Доказ корупції стовбичить у центрі Києва: від українців приховують правду про справу Гройсмана

18.12.2020
Доказ корупції стовбичить у центрі Києва: від українців приховують правду про справу Гройсмана

Телевізійники не задають Володимиру Гройсману незручних питань.

Колишній прем’єр-міністр Володимир Гройсман опинився в епіцентрі одного із найгучніших корупційних скандалів.

 

Утім справу, яка може коштувати вихідцю з Вінниччини політичної кар’єри, намагаються заглушити.

 

Це десь в Європі такий скандал струсонув би цілу країну, але не в Україні. Здавалося б, попалася «велика риба», а влада обіцяла «посадки».

 

Та в українських реаліях цю тему старанно обходять центральні ЗМІ й телеканали, які належать найбагатшим людям України. Мовчить про неї і президент Володимир Зеленський.

Ніхто не тягав валіз із грошима

Суть у тому, що низка незалежних журналістів оприлюднила ухвалу Вищого антикорупційного суду. Вона стосується справи скандального столичного забудовника екснардепа Максима Микитася. Правдивість цієї ухвали також підтвердили джерела видання «Українська правда».


Із документа випливає, що, за версією слідства, яке веде Національне антикорупційне бюро (НАБУ), Володимир Гройсман отримував хабар за призначення потрібної Микитасю людини президентом державної корпорації «Укрбуд».

 

В обмін на це через посередників Гройсман набув майнові права на приміщення в одному з елітних житлових комплексів вартістю понад 75 мільйонів гривень. Тоді як їх справжня вартість, за оцінкою слідства, складає 156 мільйонів.


Заощадив Володимир Борисович удвічі! Ніхто не тягав валіз із грошима. Просто структури Гройсмана отримали у власність 2 тисячі квадратних метрів елітної нерухомості за ціною, вдвічі меншою, ніж на ринку.


«Згідно зі свідченнями Микитася, 18 грудня 2017 року приміщення були оформлені на Юрія Гижка — підприємця з Вінницької області», — повідомив відомий журналіст, редактор сайту Цензор.Нет Юрій Бутусов.


Інший відомий журналіст-розслідувач Дмитро Гнап називає Гижка давнім другом і партнером родини Гройсманів. Гнап пояснює, що «Укрбуд» складається з державної та приватної однойменних компаній, і Микитасю потрібен був контроль над державною часткою, щоб без конкуренції отримувати найдорожчі підряди.


Так, у 2017 році ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» Микитася отримало контракт на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів АЕС України на суму 928,9 мільйона гривень. У 2019 році цьому ж ТОВ було замовлено роботи з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття» ЧАЕС вартістю понад 2 мільярди(!) гривень.


Тобто, маючи свою людину на чолі державної компанії «Укрбуд» та дуже приязні стосунки з головою уряду, Микитась отримував потоки державних фінансів, про які мріяв би будь-який підприємець.

 

Гнап наголошує, що докази в цій історії є більш ніж переконливими, оскільки вони ґрунтуються не лише на документах, а й на показах самого Микитася, справу щодо якого розслідують уже кілька років, у рамках чого він був затриманий. Микитась, як у американських детективах, пішов на співпрацю зі слідством і почав здавати своїх подільників.


«Відтак, у слідчих на руках є ключовий свідок, який готовий говорити на суді», — заявив Гнап.

 

                           ЖК «Аристократ», в якому експрем’єр отримав офіс.

 

ЗМІ писали, що 1-2 грудня на підставі ухвали Вищого антикорупційного суду НАБУ провело обшуки у структурах Гройсмана. У пресслужбі НАБУ не стали спростовувати інформацію про те, що у справі Микитася фігурує прізвище Гройсмана, а також факт обшуків.

 

«Запитувана інформація становить таємницю досудового розслідування і, відповідно до ст. 222 КПК України, не може бути розголошена», — заявили там журналістам сайту «Главком» . Така форма відповіді фактично підтверджує оприлюднені раніше дані.


Сам Володимир Гройсман та його представники, звісно ж, публічно заперечують добуту журналістами інформацію. А хто ж у такому зізнається?! Проте топменеджер «Укрбуду», Генеральний директор компанії «Укрбуд девелопмент» Олег Майборода визнав, що експрем’єр має вартісну нерухомість у ЖК, який звела компанія, і що Олександр Лятамбор, призначення якого керівником «Укрбуду» перед Гройсманом лобіював Микитась, отримав посаду.


«Лятамбор дійсно був призначений президентом корпорації «Укрбуд». А у Гройсмана дійсно є офіс у ЖК» Аристократ», — сказав він в інтерв’ю «Главкому».

 

Центральні телеканали мовчать про справу Гройсмана


Зазначимо, що це не перша корупційна історія, у якій фігурує прізвище колишнього прем’єра. На початку липня 2019 року пресслужба СБУ повідомила, що її співробітники задокументували розкрадання та привласнення коштів державного бюджету, що відбувалося за сприяння друга Гройсмана і віцепрем’єра в його уряді Володимира Кістіона.


Робота близького соратника Гройсмана — Мирослава Продана — головою Державної фіскальної служби закінчилася кримінальною справою про незаконне збагачення на 86 млн. грн. Журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» знайшли закордонну нерухомість, автомобілі та бізнес Продана, які, за версією слідства, він оформлював на довірених осіб.


Зокрема, йдеться про дві квартири в елітній київській новобудові за 6,7 млн грн, два будинки в Туреччині за 78 млн грн, три автомобілі представницького класу за 3,4 млн грн. До речі, Продан свого часу втікав з України у багажнику «євробляхи».


Ексміністр фінансів Олександр Данилюк, причиною відставки якого стало якраз небажання Гройсмана міняти Продана, наголошував, що глава уряду не міг не знати про діяльність головного податківця.

 

Той же Данилюк, коментуючи інформацію про те, що Гройсман фігурує у справі про хабар на 75 мільйонів гривень, зазначив у коментарі "УМ": «коли Зеленський говорить про топ-корупцію, то, звичайно, для нього це гарний приклад показати нарешті успішність боротьби з корупцією».

Штаб Гройсмана і хутір під Києвом

 

Хутір Гройсмана в котеджному містечку «Сонячна долина», що в селі Романків під Києвом.

 

Справді, в історії України ще не було такого рівня корупційних скандалів за участі топ-посадовців. Антикорупційні органи створені ще за попередньої влади, свою справу роблять. Але розголосу на центральних телеканалах немає. І це дуже промовисто.

 

Навіть навпаки: на цих телеканалах можна все частіше побачити самого Гройсмана, якому їхні власники, українські олігархи, дають можливість коментувати події в країні. Або як ще кажуть — «світитись».


Якщо зірки запалюються, значить, це комусь потрібно. Поява Гройсмана в ефірі й одночасне блокування інформації щодо його корупційних оборудок — не випадковість, а частина сценарію. У столичних політичних колах не є секретом те, що Гройсман уже фактично сформував свій штаб, а консультує його ексголова офісу Зеленського Андрій Богдан.


Політолог та телеведучий Тарас Березовець зазначив, що розмови про повернення Гройсмана у владу ведуться ще з літа, а активно сприяють йому в цьому олігархи Віктор Пінчук та Рінат Ахметов, які володіють каналами ICTV та «Україна» і «Україна-24», відповідно.

 

Саме тими каналами, куди Гройсмана найчастіше і запрошують. Сам Гройсман остаточно перебрався з Вінниці до Києва і придбав у передмісті столиці маєток, який, за словами очевидців, скоріше нагадує цілий хутір. Це майно, до речі, він записав на дружину.


Зв’язок Гройсмана з олігархічними колами, у принципі, не є новиною. Влітку 2019 року, приміром, журналісти програми «Схеми» зафіксували його, ще в ранзі прем’єра, таємний візит до Пінчука.

 

І нинішнє своє так зване повернення в політику він починає з того, що олігархи намагаються погасити, зам’яти інформаційну пожежу довкола його корупції. Хоча факел цієї пожежі є величезним. Це винятковий випадок для України, це можливий прецедент покарання одного з екс­керівників держави.


Звичайно, злочинцем когось може назвати тільки суд. Але суспільство має право знати про це гучне розслідування. І саме такої можливості нас позбавляють.