Паніка з побічними ефектами: багаті країни закупили вакцин від коронавірусу з великим запасом

16.12.2020
Паніка з побічними ефектами: багаті країни закупили вакцин від коронавірусу з великим запасом

(Фото з сайта life.pravda.com.ua.)

Група міжнародних доброчинних організацій стверджує, що багаті країни закупили величезні обсяги вакцин від коронавірусу подекуди ще на стадії розробки, залишаючи людям у бідніших країнах мало шансів на вакцинацію найближчим часом.

 

Група під назвою People’s Vaccine Alliance, до якої входять «Міжнародна амністія», «Оксфам», «Глобальна справедливість зараз» та Frontline AIDS, зібрали інформацію, згідно з якою, в майже 70 країнах світу вакцину зможе отримати лише одна людина з десяти, повідомляє «Голос Америки».

 

Згідно з висновками People’s Vaccine Alliance, багаті країни тим часом вже уклали контракти на закупівлю стількох різних вакцин (більшість із яких навіть не ліцензовані), що теоретично можуть щепити усіх своїх громадян тричі.


Україна названа серед тих гостро вражених COVID-19 країн, де уряди не змогли укласти суттєвих прямих угод на придбання вакцин iз провідними компаніями-розробниками.

 

Натомість Україна та багато інших покладаються на програму COVAX за участю 189 держав під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я. Українські посадовці кажуть, що у межах COVAX сподіваються отримати 8 мільйонів доз вакцини від коронавірусу.

 

Якщо масова вакцинація населення у розвинених країнах світу вже розпочалася або ж розпочнеться в січні, то в Україні прогнозують, що масова вакцинація може розпочатися навесні або влітку 2021 року.


Учора, 15 грудня, на брифінгу в МОЗ Максим Степанов повідомив, що міністерство вже розробило план вакцинації проти COVID-19 та визначило групи ризику, яким робитимуть щеплення першочергово та за кошт держави.

 

За його словами, йдеться про медичних працівників, військовослужбовців ЗСУ, які беруть участь в ООС, працівників освіти, поліцейських i нацгвардійців. Окрім цього, до груп ризику ввійшли особи, які перебувають у спеціалізованих закладах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо), працівники соціальної сфери, хворі віком від 60 років.

 

Загалом iдеться про 21 мільйон громадян, зазначив міністр Степанов. Якщо врахувати, що кожну людину треба щепити двічі, 8 млн доз, отриманих у рамка ініціативи COVAX, вистачить на вакцинацію лише 4 млн осіб, тобто менш як чверті людей із груп ризику.


Тому Україна зондує можливості отримати вакцину й іншими шляхами. Минулого тижня міністр Степанов провів телефонну розмову з тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін, під час якої звернувся з проханням розглянути Україну як потенційного пріоритетного кандидата на отримання вакцин у «режимі тестування та використання у надзвичайних ситуаціях», адже Україна перебуває в надскладних умовах через російську агресію на сході нашої країни.

 

«У найближчі два тижні ми підпишемо договори про постачання вакцини проти COVID-19 iз деякими компаніями-виробниками. Проте це не гарантує отримання Україною вакцин у най­ближчі місяці, адже перша вироблена партія вакцин закриватиме потреби GAVI COVAX», — наголосив Максим Степанов.

 

Зі свого боку тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін запевнила, що вона та її команда зроблять усе можливе, щоб Україна отримала вакцини проти COVID-19 у найкоротші терміни.


Паралельно з проханням виділити вакцину Україна звернулася й до Канади, повідомила пресслужба українського МЗС за підсумками зустрічі заступника глави відомства Євгена Єніна з послом Канади в Києві Ларисою Галадзою.

 

Минулого тижня МОЗ Канади схвалив для застосування вакцину від COVID-19 компаній Pfizer і BioNTech. Раніше повідомлялося, що ця країна замовила стільки вакцини, що все її населення (154 млн) можна щепити чотири рази!


Тим часом у світі вже почалася масова вакцинація: у США та Канаді офіційна кампанія стартувала з понеділка, а з минулого тижня отримують щеплення мешканці Великої Британії.

ДО РЕЧІ

Для українців, які не належать до груп ризику, але бажають щепитися, вакцина від коронавірусу з’явитиься в аптеках не раніше осені 2021 року. Про це повідомив виконувач обов’язків директора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін в ефірі телеканала «Україна 24».