Міліцейський «вальс»: у Білорусі відбувся «Марш народного обвинувачення»

15.12.2020
Міліцейський «вальс»: у Білорусі відбувся «Марш народного обвинувачення»

У Білорусі не вщухають протести.

У неділю, 13 грудня, на 127-й день протестів проти фальсифікації президентських виборів та насильства, акції у Білорусі набули форми маршів у районах під спільною назвою «Марш народного обвинувачення».

 

Силовики з самого ранку стягнули військову техніку та водомети до Мінська.

 

Спецтехніку, а також мікроавтобуси, якими пересуваються силовики, помітили в декількох районах Мінська, повідомила інформ­а­генція «Інтерфакс-Захід» iз посиланням на очевидців.

 

Коли люди з біло-червоно-білою символікою стали збиратися в невеликі колони, то присутні навіть у дворах силовики почали затримувати протестувальників.


Кілька останніх тижнів протестувальники дотримуються нової тактики і тепер організовують свої акції меншими групами в окремих районах Мінська та інших міст. Люди збираються в колони у дворах будинків.

 

За даними правозахисного центру «Весна», станом на 14:00 (за київським часом), у Мінську та Смолевичах уже було затримано більше 50 людей. Водночас деякі місця в центрі Мінська не були обгороджені, як зазвичай, металевими конструкціями.

 

Також там було менше силовиків порівняно з попередніми тижнями. Але й протестувальникiв було помітно менше. Цього ж дня акції протесту пройшли і в інших білоруських містах, зокрема в Гродно, Заславлі, Могильові, Бобруйську.


Уже на 16:45 правозахисний центр «Весна» зібрав імена понад 100 затриманих протестувальників у Бресті, Мінську та Смолевичах. У Смолевичах правоохоронці затримали цілий клас школярів, повідомляє «Свабода».

 

Про незвичайний випадок повідомила Анна Севяринець, колишня вчителька гімназії: «Сьогодні у Смолевичах міліція затримала цілий 11-й клас нашої гімназії, який повертався головною вулицею з репетиції випускного вальсу.

 

Хлопців посадили за ґрати, дівчат в автобуси і привезли до відділу міліції, наказавши стояти обличчям до стіни. Слава Богу, жінка у відділку міліції була дуже здивована й запитала: «Чому ви привезли сюди дітей?». І їх відпустили».

 

На 20-ту годину лише в Мінську кількість затриманих перевалила за 300, повідомив «Інтерфакс» iз посиланням на Головне управління внутрішніх справ Мінського міськвиконкому.

А ТИМ ЧАСОМ…

Федеральна рада Швейцарії заморозила активи Олександра Лукашенка і заборонила йому в’їзд на швейцарську територію.

 

Про це повідомила агенція «Рейтер». Таке рішення було ухвалено відповідно до запроваджених напередодні санкцій проти Олександра Лукашенка, його сина Віктора та ще 13 громадян Білорусі.

 

Заяву про це було опубліковано на сайті Федеральної ради Швейцарії. Як ідеться в тексті, санкції ухвалені проти осіб, які «несуть відповідальність за акти насильства і довільні арешти, вчинені після спірних президентських виборів у цій республіці».