Навального намагалися отруїти «Новачком» двічі — ЗМІ

15.12.2020
Навального намагалися отруїти «Новачком» двічі — ЗМІ

Олексій Навальний.

Російського опозиціонера Олексія Навального намагалися отруїти нервово-паралітичною речовиною «Новачок» удруге — безпосередньо перед відправкою з Омська до Німеччини, стверджує британська газета «Санді Таймс» (недільне видання газети «Таймс») із посиланням на анонімні джерела.


«Джерела в німецьких спецслужбах повідомили своїм британським колегам, що нападники здійснили ще одну спробу, коли Навальний перебував у штучній комі — перед тим, як його відправили медичним рейсом до Німеччини», — йдеться в матеріалі «Таймс».

 

«Це було зроблено, щоб він був мертвий до прибуття в Берлін», — цитує газета одне зі своїх джерел.

 

Тобто невдалу першу спробу вбивства намагалися довести до кінця. Російські спецслужби, ймовірно, змусили лікаря лікарні в Омську ввести другу дозу нервово-паралітичної речовини. Опитані експерти заявили «Таймс», що Навального, судячи з усього, знову врятував введений атропін, який подіяв як антидот.

 

За даними джерел видання з «західної розвідки», ймовірні агенти російських спецслужб пробралися в лікарню, де лежав опозиціонер, а їхня «база» була облаштована в кабінеті головного лікаря.


Опозиціонер вижив, хоча вдруге введена отрута, ймовірно, подовжила його кому. «При цьому токсини повільніше розкладаються в печінці», — пояснив професор токсикології Лідського університету Аластер Хей.


Підтвердження цій інформації поки немає, ані влада Німеччини, ані влада Росії поки статтю «Таймс» не коментували, зазначає з цього приводу Бі-Бі-Сі.

 

Натомість відреагували омські чиновники. Головний токсиколог Омської області та Сибірського федерального округу Олександр Сабаєв назвав статтю «Таймс» «інформаційною качкою».

 

«Жодних питань із жодного боку до нас не виникало. Ніхто, крім медпрацівників, доступу до нього не мав. Усе це вигадка від початку і до кінця. Не було отруєння, ні первинного, ні вторинного. Це інформаційна «качка», все розкручується заради якихось певних цілей», — сказав Сабаєв, коментар якого наводить ТАСС.


Нагадаємо, опозиціонеру Навальному стало погано 20 серпня на борту літака, коли він летів iз Томська до Москви. Він знепритомнів, після чого літак екстрено приземлився в аеропорту Омська, і політика доставили до місцевої лікарні.

 

Влада Німеччини, куди згодом транспортували Навального, дійшла висновку, що його отруїли речовиною групи «Новачок». За їхніми даними, наявність в аналізах політика цієї речовини підтвердили лабораторії у Франції та Швеції. Також це підтвердила організація із заборони хімічної зброї.


Російська сторона наполягає, що в аналізах, які брали в Навального в омській лікарні, слідів будь-яких отруйних речовин не знайшли. Кримінальної справи в РФ так і не порушили, але досі триває дослідча перевірка. Володимир Путін заявив, що перевірити інцидент з отруєнням Навального в рамках кримінальної справи неможливо, оскільки для цього немає матеріалів.

 

«Якщо людина мало не померла, це не означає, що з будь-якого приводу треба відкривати кримінальну справу», — пояснив президент Росії.
Сам опозиціонер досі перебуває в Німеччині, де продовжує реабілітацію після виписки з лікарні.