Біля Білого помітили самохідні артилерійські установки та гаубиці: за лініями відведення

15.12.2020

Ситуація в районі проведення Операції Об’єднаних сил залишається контрольованою, але напруженою. Інтенсивність вогню зросла.

 

Найгарячіше було на донецькому напрямку. Упродовж минулих чотирьох діб задокументовано 26 порушень режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.


У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» ворог відкривав вогонь по українських позиціях поблизу населеного пункту Південне.

 

Окупанти застосували міномети 82-го калібру, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. На цьому ж напрямку, але вже біля Катеринівки, противник провокував наших воїнів зі станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів, а також зі стрілецької зброї.

 

В районі населених пунктів Верхньоторецьке та Золоте-4 окупанти обстріляли українські позиції зі стрілецької зброї. Внаслідок пострілів двоє наших воїнів отримали легкі поранення біля Золотого.

 

Військовим оперативно надано першу медичну допомогу та евакуйовано.


У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» неподалік населених пунктів Зайцеве, Лебединське, Водяне ворог застосовував гранатомети різних систем. У районі населеного пункту Гнутове ворог вів вогонь у напрямку українських позицій iз великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.


Також ворог вів вогонь iз гранатометів різних систем по позиціях українських захисників поблизу населених пунктів Луганське, Новоолександрівка та Мар’їнка.

 

Також противник вів обстріл українських позицій зі стрілецької зброї поблизу населеного пункту Старогнатівка.

 

Три порушення режиму припинення вогню було зафіксовано в передмісті Авдіївки. Тут ворог відкривав вогонь iз ручних протитанкових гранатометів.


Про порушення режиму припинення вогню ­збройними формуваннями Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.


До речі, Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що, за даними звіту СММ ОБСЄ, на непідконтрольній урядові України території було зафіксовано чергові порушення з боку російсько-окупаційних військ.

 

Біля населеного пункту Біле помічено дві самохідні артилерійські установки (2С1 «Гвоздика», 122 мм) та дві гаубиці (Д-30, 122 мм), розміщені за лініями відведення. Крім того, під час здійснення польотів над районами поблизу населеного пункту Ясинувата в п’яти випадках міні-БпЛА СММ ОБСЄ зазнали впливу перешкод сигналу GPS.


Українська сторона СЦКК наголошує, що такі факти свідчать про грубі порушення Мінських домовленостей збройними формуваннями РФ та її найманцями, що свідчить про повне ігнорування й небажання виконувати ними досягнутих домовленостей.