Кабмін i Світовий конгрес українців підписали Меморандум про співпрацю: головне з документу

15.12.2020

Український уряд i Світовий конгрес українців уклали Меморандум про співпрацю.

 

Вона має на меті подолання «спільними зусиллями сучасних викликів». Документ підписали прем’єр-міністр Денис Шмигаль i президент СКУ Павло Ґрод.

 

Зустріч відбулася в онлайн-форматі, адже пан Ґрод мешкає в Канаді, де розташована штаб-квартира Світового конгресу.

 

«Підписали Меморандум, який визначає основні пріоритети нашої спільної роботи. Вдячний Світовому конгресу українців за багаторічну й плідну підтримку України, а також за значний внесок у становлення й розвиток незалежної держави», — написав у своєму «Твіттері» глава уряду Денис Шмигаль.


Як передбачено Меморандумом, сторони розвиватимуть i підтримуватимуть співробітництво в багатьох сферах — від економіки та зовніш­ньої політики до гуманітарних питань. Зокрема, йдеться про:

— відстоювання інтересів України у світі;

 

— залучення інвестицій в економіку України;

 

— надання гуманітарної допомоги постраждалим учасникам Революції гідності та постраждалим від агресії Російської Федерації, в тому числі лікування та протезування бійців, що воювали на Донбасі;

 

— спрямування зусиль на боротьбу з поширенням пандемії COVID-19 i подолання її наслідків;


— звільнення українських громадян, які незаконно утримує РФ за політичними мотивами;


— поширення у світі правдивої інформації про Україну, зокрема з метою протидії російській пропаганді;


— залучення іноземної допомоги (фінансової, технічної тощо) для відновлення постраждалих від російської агресії регіонів України;


— визнання у світі Голодомору 1932-1933 років геноцидом Українського народу;


— збереження та розвитку української мови, української культурної спадщини та національної ідентичності.


І це далеко не повний перелік питань, над якими співпрацюватиме уряд нашої держави з українцями за кордоном. Із метою реалізації цих планів Світовий конгрес українців розробляє конкретні напрацювання для роботи із зацікавленими центральними органами виконавчої влади України.


«Підтримка, що надається Світовим конґресом українців, є надійним підґрунтям для розвитку демократичного суспільства та дозволяє зміцнювати політичні та економічні зв’язки з іншими країнами», — наголосив глава уряду Денис Шмигаль, якого цитує пресслужба Кабміну.