Ще одна руїна в серці Полтави: як і чому пожежа трохи не знищила кінотеатр імені Котляревського

15.12.2020
Ще одна руїна в серці Полтави: як і чому пожежа трохи не знищила кінотеатр імені Котляревського

Масштабна пожежа наробила багато лиха. (Фото пресслужби ГУ ДСНС України в Полтавській області.)

Як відомо, на ранок минулої середи в самісінькому центрі Полтави трапилася масштабна пожежа.

 

Горіла пам’ятка історії та архітектури — колишній будинок Полтавського дворянського зібрання, що є частиною архітектурного ансамблю Круглої площі.

 

Будівлю споруджено у стилі класицизму 1810 року, а відновлено в 1945—1947 роках, після чого тут тривалий час функціонував кінотеатр імені І. П. Котляревського.

 

Потім будівля в центрі міста потрапила в поле зору підприємців: прикрившись дозвільними документами на реставрацію пам’ятки та будівництво літнього майданчика з виносними столиками, ТОВ «Старнайт» почало зводити, по суті, капітальні прибудови й змінило культурно-просвітницьке призначення історичної споруди, відкривши комерційні заклади.


Пожежників запевнили, що в будівлі нікого нема, але вони знайшли тіло

Осередком займання якраз і стала дерев’яна прибудова, де розміщувався ресторан «Тераса —Територія м’яса». Першими запідозрили неладне представники служби охорони «ЯВІР—2000».

 

Через те, що в згаданому закладі громадського харчування спрацювала автоматична пожежна сигналізація, вони прибули на місце.

 

Спершу нічого підозрілого не помітили, та коли підійшли до дерев’яної прибудови, то почули тріск — найімовірніше, від великої температури почало тріскатися скло. Тобто всередині вогонь уже набирав сили, і якоїсь миті він вирвався на волю.


— Коли десь о 4.20 рятувальники прибули на місце події, прибудова була вже повністю охоплена вогнем. Мало того, що сама вона була дерев’яною, так ще й усередині її містилося чимало диванів із м’якою оббивкою, багато текстилю

 

. До того ж там був і алкоголь — усе це підживлювало полум’я. Тобто пожежне навантаження було настільки значним, що прибудова спалахнула як сірник. Там стояв суцільний стовп вогню та диму — до неї неможливо було добратися, — розповідає речниця Головного управління ДСНС України в Полтавській області Світлана Рибалко.

 

— Потім вогонь дуже швидко поширився по суміжних приміщеннях, бо двері цієї прибудови виходили просто до історичної будівлі колишнього кінотеатру імені І. П. Котляревського. Там збоку піднімаються вгору сходи. Вогнеборці змогли добратися туди лише десь об 11-й годині. І якраз на цьому прогоні вони виявили обгоріле тіло загиблої людини.

 

Як стверджують у поліції, її там не мало бути. І нас твердо запевнили в тому, що в приміщенні нікого немає, — зазвичай наприкінці робочого дня об’єкт знеструмлювали й передавали під охорону охоронної фірми, яка його обслуговувала. Тож наші співробітники й ліквідовували пожежу з думкою, що там нікого з людей немає. Повідомлення ж про загиблого всіх нас просто шокувало.


Перекинувшись на історичну будівлю, вогонь поширювався дуже стрімко, бо тут теж багато дерев’яних конструкцій, скажімо, ті ж таки стіни обшиті дранкою, до того ж встановлений утеплювач. Окрім усього, там містилося багато пустот, які слугували, зокрема, й вентиляційними шахтами. Тож вогонь із першого поверху буквально за лічені хвилини пробився цими пустотами нагору й у такий спосіб добрався до покрівлі. А ще пожежа супроводжувалася сильними поривами вітру, які й потягнули полум’я вправо. Тому й вийшло так, що загорілася історична споруда з лівого боку ззаду, а дужче постраждав її правий бік.


— Коли наші рятувальники залізли на дах, під металевими листами, якими він вкритий, уже палало, — продовжує розповідь Світлана Рибалко. — По суті, потрібно було дуже швидко зривати ці листи і пробиратися до дерев’яних конструкцій, які горіли.

 

Проте охопити таку величезну площу було просто фізично неможливо. До того ж отакі старі будівлі є небезпечними для рятувальників, оскільки за масштабних пожеж у них існує велика вірогідність обрушення кон­струкцій.

 

На щастя, командир, вчасно зорієнтувавшись у ситуації, наказав відійти вбік одному з бойових караулів, який гасив полум’я знизу, після чого там одразу ж обвалилася стеля. Іще додам, що на верхньому (третьому) поверсі відбувалися страшні вибухи — то ви­бухали газові балони.

 

Тож, чесно кажучи, я просто щаслива, що обійшлося без серйозних травмувань серед пожежників. Коли почалися обвали, командири відвели рятувальників, після чого з полум’ям боролися із застосуванням пожежних автодрабин, автопідйомників — гасили знизу, збоку, але нагору людей ніхто не посилав. Після ліквідації пожежі я ходила, аби подивитися на її наслідки.

 

Впадає в очі те, що в історичній будівлі дуже складні евакуаційні шляхи — з довгими коридорами, усілякими поворотами, низькими стелями на сходових прогонах, великим кутом нахилу самих сходів. Це страшний сон пожежника: зайти й побачити, що, якби пожежа сталася під час роботи комерційних закладів, коли там перебували люди, великої трагедії було б просто неможливо уникнути.


Обличчя рятувальникам обпікав вогонь, а руки — мороз

У ліквідації пожежі були задіяні 56 вогнеборців і 14 одиниць техніки. Кожні три години через надзвичайно складні умови пожежники змінювалися: це якраз був той випадок, коли обличчя рятувальникам обпікав вогонь, а руки — мороз. До того ж під ногами в них утворилася ковзанка, бо вода, якою заливали вогонь, одразу ж покривалася кригою. Та й самі пожежники були, як крижані, мокрий одяг на них замерзав. При цьо­му вони робили все, що було в їхніх силах.


О 9.15 пожежу вдалося локалізувати, а через 9 годин від початку займання, приблизно о 13-й годині, — ліквідувати. Однак і після цього там іще чергували караули рятувальників: монотонно, крок за кроком розбирали конструкції, дещо проливали водою. Навіть наступного дня в окремих місцях їм довелося ліквідовувати тління. Рятувальники обстежували буквально кожен сантиметр, аби врятувати те, що вже було врятоване, — не допустити повторного загорання в якихось потайних кутках, балках чи перегородках. Загалом вогонь знищив 600 квадратних метрів площі історичного приміщення, найдужче постраждали його праве крило й центральна частина, а також дах.


— Це був надзвичайно складний об’єкт, і пожежа мала величезний розмах, — підсумовує речниця ГУ ДСНС України в Полтавській області. — Багато хто тепер вважає, що історичної будівлі нам врятувати не вдалося, проте я іншої думки: так, пожежа наробила багато лиха, там справді дуже страшна розруха, але при цьому є що відбудовувати. Представників нашої служби залучили до складу комісії, яка проводить розслідування зі встановлення причини пожежі. Думаю, невдовзі фахівці винесуть свої експертні висновки.

 


Підприємці не виконали рішень суду про звільнення історичної будівлі

Як повідомив заступник начальника відділу комунікацій ГУ НП України в Полтавській області Роман Грішин, за фактом пожежі поліція Полтави відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 («Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки») ККУ, що передбачає покарання — від трьох до восьми років позбавлення волі.

 

Поліцейським уже вдалося ідентифікувати особу людини, обгоріле тіло якої знайшли на місці пожежі в історичному приміщенні: це місцевий молодий чоловік, 1993 року народження. Наразі слідчі з’ясовують, яким чином полтавець потрапив до будівлі. Також поліцейські проводять комплекс слідчих заходів щодо встановлення причин та обставин пожежі.


Варто нагадати, що діяльність ТОВ «Старнайт» в історичній будівлі обросла численними скандалами. Проти спорудження прибудов, які спотворювали фасад пам’ятки, і самочинного виконання робіт з її реконструкції свого часу активно виступала громадськість. А поліція за фактами незаконних забудов відкрила кримінальне провадження.

 

Попри кілька судових рішень, які зобов’язували ТОВ «Старнайт» звільнити приміщення колишнього кінотеатру імені І. П. Котляревського, і розірвані міською владою договори про його оренду, підприємці не поспішали йти на якісь поступки.

 

І от тепер крапку в конфліктній ситуації поставила пожежа. Містяни навіть подейкують, що історична будівля згоріла внаслідок підпалу, а людина, яка його вчинила, у темряві, ймовірно, не змогла вийти, внаслідок чого й загинула.


Тим часом уже 9 грудня на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було ухвалене рішення встановити по периметру пошкодженої вогнем будівлі огорожу, а також організувати роботу з її охорони. А в Полтавській облдержадміністрації повідомили, що нині створюється спеціальна комісія, яка має розробити план ремонту будівлі.