«Як підготували, так і біжимо»: українські біатлоністи пасуть задніх на Кубку світу

15.12.2020
«Як підготували, так і біжимо»: українські біатлоністи пасуть задніх на Кубку світу

Першу частину спареного етапу в Хохфільцені українські біатлоністи провели в тіні своїх зіркових опонентів. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Третій етап Кубка світу знову не приніс біатлонній збірній України жодних нагород.

 

Сподівання, що після переїзду з Контіолахті до Хохфільцена справи вітчизняних біатлоністів підуть угору, не справдилися.

 

Естафетні гонки, котрі зазвичай служать основним індикатором готовності команди, «синьо-жовті» завершили в австрійських Альпах iз відверто скромним результатом, який виявився нижчим, ніж перша колективна гонка сезону в Фінляндії. Жіночий квартет у складі Дар’ї Блашко, Юлії Джими, Валентини Семеренко та Олени Підгрушної свою естафету завершив на сьомому місці.


Чоловіча четвірка, за яку бігли Артем Прима, Руслан Ткаленко, Дмитро Підручний та Антон Дудченко, взагалі фінішувала поза межами «топ-10» — на 13-й позиції.


«На даний момент  це наше місце», — каже Прима. За його словами, поточні результати команди відповідають рівневі її готовності: як-то кажуть, вище стелі не стрибнеш. У Хохфільцені Артем був кращим поміж українців в особистих перегонах. Спринтерську гонку він завершив на 30-й сходинці; в «персьюті» фінішував 43-м.


Дивлячись на результати своїх підопічних, головний тренер української збірної Юрай Санітра змушений узяти на себе частину відповідальності за непереконливі результати. «Підготовка в міжсезоння йшла не за програмою, але було те, що дозволило життя. Тож дивлюся на виступ всієї команди з цієї точки зору», — зазначає Санітра.


Після невдалого початку сезону капітан чоловічої команди Дмитро Підручний розкритикував стратегію словацького наставника, котру той обрав для передсезонної підготовки. У Хохфільцені чемпіон світу-2019 знову згадав про «коуча». Коментуючи своє 74-те місце в спринті, Підручний сказав: «Чому такий результат? Усі питання до тренера, він нас готував. Я старанно виконував його настанови, тому як нас підготували, так і біжимо».


Водночас Санітра наголошує, що до головного старту сезону — чемпіонату світу, котрий на початку лютого розпочнеться в словенській Поклюці, все має кардинально змінитися. Покращення ж індивідуальних результатів біатлоністів, на його думку, має відбутися в січні.


При цьому українські біатлоністи ще матимуть нагоду покращити свої здобутки й у Хохфільцені, адже після коротенького перепочинку на кращих стріляючих лижників та лижниць чекає друга серія австрійського «туру».


Перша ж його частина для багатьох вітчизняних збірників пройшла в режимі адаптації до гірського клімату. Програвши на заключних метрах дистанції боротьбу за шосту позицію господарці траси, капітан i фінішер синьо-жовтої жіночої команди Олена Підгрушна визнала, що через складний процес акліматизації була не в оптимальних кондиціях.


Так само поки що змушені вирішувати проблеми з пошуком оптимальних кондицій й інші ветерани української жіночої команди. На цьому тлі найбільш стабільний результат у складі «синьо-жовтих» демонструє колишня білоруска Дар’я Блашко.


На відміну від досвідчених українських збірниць, котрих наставники воліють поберегти від максимальних змагальних навантажень, 24-річна Блашко змагається на повну. «Досвід треба набирати лише на Кубку світу — інших варіантів немає», — каже Дарина. Спринтерські перегони вона завершила 24-ю, а гонку переслідування — 18-ю, що сумарно виглядає найкращим результатом поміж українських біатлоністок у Хохфільцені.