Мадуро зміцнив позиції: президент-диктатор Венесуели «підім’яв» під себе і парламент

09.12.2020

Партійний блок глави Венесуели Ніколаса Мадуро отримав контроль над парламентом за підсумками виборів, що відбулися в неділю, 6 грудня.

 

Національна асамблея до цього була єдиним органом влади, контрольованим опозицією.

 

Як заявили у виборчій комісії країни, прихильники Мадуро отримали майже 68% голосів. Опозиція висловила незгоду з результатами.


Явка на виборах по той бік океану мало чим відрізняється від європейських країн. Якщо на попередніх парламентських виборах на венесуельські дільниці прийшло 74% громадян із правом голосу, то цього разу — лише близько 31% громадян.

 

Почасти це пояснюється тим, що лідер опозиції Хуан Гуайдо відмовився від участі у виборах і закликав своїх прихильників бойкотувати голосування. Чинний глава Венесуели Ніколас Мадуро в свою чергу заявляв про готовність піти у відставку в разі перемоги опозиційних сил на виборах у Національну асамблею.


Не чекаючи остаточних підсумків, Гуайдо заявив про те, що результати були сфальсифіковані, і заявив про намір опозиції провести акцію протесту в суботу, 12 грудня. Він також закликав громадян протягом тижня взяти участь у так званих «народних консультаціях» в інтернеті, щоб встановити реальні результати партійного блоку Мадуро.

 

Утім результати цього опитування не матимуть юридичних наслідків, бо Мадуро контролює решту урядових органів, зокрема Верховний суд Венесуели та військових, зауважує інформагенція «Франс Пресс».


Впевненість у собі Ніколаса Мадуро та постійні помилки в тактиці і стратегії боротьби Хуана Гуайдо дають результат на користь першого. Нагадаємо, Хуан Гуайдо проголосив себе тимчасовим президентом країни в січні 2019 року.

 

Його визнали близько 60 країн світу, серед яких країни ЄС та США. Однак Ніколас Мадуро, як і раніше, утримує реальну владу в країні. Його легітимність визнали такі країни, як Росія та Китай.


Рішення Гуайдо бойкотувати вибори було, ймовірно, черговою фатальною помилкою, бо дотепер Національна асамблея була під контролем опозиції, та завдяки нинішнім виборам ситуація може змінитися на користь Мадуро. Повноваження чинного парламенту закінчуються 5 січня 2021 року.


Про невизнання результатів парламентських виборів у Венесуелі вже заявили США, Канада, Іспанія, Колумбія, Еквадор i ще низка країн. У підсумку, їх знову набереться близько 60, але це не матиме особливого значення для президента Ніколаса Мадуро, який і надалі відсиджуватиметься за спиною Росії та Китаю.