Погрожують зупинити чемпіонат: клуби-засновники Української хокейної ліги вимагають реформи ФХУ

09.12.2020
Погрожують зупинити чемпіонат: клуби-засновники Української хокейної ліги вимагають реформи ФХУ

У вітчизняному хокеї гаряча пора: не за горами вибори нового президента ФХУ. (Фото з сайта hcdonbass.com.)

Що ближче 18 грудня — день Генерального конгресу федерації хокею України, на котрому планують обрати нового президента вітчизняного хокейного господарства, то все більш наелектризованою стає атмосфера навколо цієї події.

 

На офіційному сайті ФХУ продовжують наголошувати, що єдиним офіційно зареєстрованим кандидатом на пост очільника організації є віце­президент ФХУ Георгій Зубко.


При цьому відсутність серед претендентів на високу посаду знаного в минулому хокеїста Олексія Житника, котрий уже не раз заявляв про своє бажання очолити українське хокейне господарство, у ФХУ пояснюють тим, що жоден із її відокремлених підрозділів у визначений Статутом організації період (не пізніше, ніж за 35 днів до дати виборів) кандидатуру Житника не висунув.

 

Таким чином у ФХУ спростовують інформацію, що нібито це федерація не допускає знану особистість — олімпійського чемпіона 1992 року  в складі збірної СНД, нинішнього голову правління громадської організації ХК «Сокіл-Київ» — до участі у виборах президента федерації.


Водночас професіональна хокейна спільнота України продовжує наполягати, що вітчизняному хокею, котрим із 2006 року незмінно керує Анатолій Брезвін, потрібні радикальні зміни. Після відкритого звернення ветеранів українського хокею до президента України Володимира Зеленського, в якому вони наголошували на необхідності зміни очільника ФХУ, до високих державних мужів iз проханням посприяти реформі ФХУ звернулися учасники Української хокейної ліги.

 

У листі до міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта керівники восьми вітчизняних професіональних клубів підкреслили, що в нинішньому вигляді ФХУ не здатна здійснити якісне перетворення, адже працює в режимі «самозбереження».

 

«Керівники створених ФХУ у більшості областей України відокремлених підрозділів не обираються, а призначаються радою федерації ФХУ за поданням її президента. І ці ж керівники (фактично призначені президентом) ведуть облік членів ФХУ у своєму регіоні й у статусі делегатів представляють цих членів на конгресі», — йдеться у заяві Української хокейної ліги.


Підписанти звернення наголошують, що на сьогоднішній день в українському хокеї склалася безпрецедентна ситуація, коли профільною федерацією створено умови, в яких основні суб’єкти хокею — професійні хокейні клуби та дитячо-юнацькі спортивні школи — не мають будь-якого доступу до участі в діяльності федерації.


Відтак засновники УХЛ просять «спортивного» міністра посприяти початку процесу реорганізації ФХУ — з громадської організації, членами котрої наразі є лише фізичні особи, на громадський союз, до котрого зможуть потрапити представники регіональних федерацій, професійних спортивних клубів, дитячо-юнацьких спортивних шкіл та інших юридичних осіб. І лише після того, як ФХУ запрацює за новими правилами, проводити вибори президента оновленої федерації.


У разі ж, якщо 18 грудня на своєму конгресі ФХУ не наважиться на власне реформування, керівники восьми клубів УХЛ — «Донбасу», «Кременчука», «Білого барса», «Краматорська», «Сокола», «Маріуполя», «Крижаних вовків», «Динамо» — погрожують iз 1 січня 2021 року зупинити проведення ЧУ та анулювати його результати, оскільки «професійний хокей не буде надалі співпрацювати з закритою структурою, нездатною забезпечити демократичну процедуру виборів і справедливе представництво основних суб’єктів хокею України в конгресі ФХУ».