У ритмі серця: як вберегти себе від інфаркту та інсульту

08.12.2020
У ритмі серця: як вберегти себе від інфаркту та інсульту

Регулярна фізична активність і заняття спортом допоможуть вашому серцю залишатися здоровим. (Фото з сайта mixsport.pro.)

Наш «мотор» із віком стає вразливішим

Щороку у світі зростає кількість смертельних випадків, спричинених захворюваннями серцево-судинної системи.

 

Такою є медична статистика, яка змушує замислитись. Більшість цих недуг спровоковані малорухливим способом життя, нераціональним харчуванням, надмірними психічно-емоційними навантаженнями.

 

А ще свою злу роль відіграють шкідливі звички: паління, зловживання алкоголем. І всі ці фактори, переважно, цілковито залежать від самої людини.


Як часто ми стежимо за тим, що їмо? Чи стараємося зробити власне харчування здоровим і збалансованим? А тим часом саме харчування формує основу нашого здоров’я.

 

«Надмірно калорійна, жирна їжа — прямий шлях до жирових залишків і бляшок в артеріях, які трансформуються в атеросклероз, — застерігає лікар-кардіолог Світлана Возняк. — У такій ситуації плин крові венами і артеріями уповільнюється, виникають спазми і біль у серці, дошкульні головні болі, підвищується артеріальний тиск».


До речі, атеросклероз і артеріальна гіпертензія — найпоширеніші захворювання серця і судин. Звужені судини пере­шкоджають повноцінному кровообігу, створюють додаткове навантаження на серце. Якщо це триває постійно — серце швидше зношується, гіпертрофується його м’яз.

 

Так формується ішемічна хвороба серця: прямий наслідок звуження коронарних артерій. У результаті серцевий м’яз отримує недостатнє кровопостачання, йому хронічно бракує кисню.


Хвороби серця, за словами лікарів, можуть проявлятися по-різному. Багато залежить від віку і статі.

«У молодому і середньому віці інфаркт міокарда частіше розвивається у чоловіків, — пояснює пані Світлана. — Жінки більше ризикують отримати недугу з роками: у постклімактеричний період жіночий організм стає вразливішим до серцево-судинних хвороб. Після менопаузи зменшується вивільнення жіночих статевих гормонів (естрогенів), що захищають судини від атеросклерозу. А вже у віці «після 65» частота захворювань серцево-судинної системи серед чоловіків і жінок майже однакова».


Серце кожної людини, наголошує лікар, із віком стає вразливішим: стінки його потовщуються, м’яз не може повністю розслаблятися, знижується його здатність до скорочення.

 

Водночас зменшується еластичність судин — вони стають щільнішими. Саме тому хвороби серцево-судинної системи (ішемічна недуга, артеріальна гіпертензія, порушення серцевого ритму) частіше зустрічаються у людей старшого віку.


Смажена їжа — підступний риф

Для профілактики вроджених і спадкових серцево-судинних захворювань велике значення має здоров’я майбут­ньої мами, каже лікарка. Важливо, який спосіб життя до і під час вагітності вона веде, чи регулярно обстежується у фахівця. Світлана Возняк застерігає: будь-які недоліковані інфекційні захворювання можуть провокувати ревматичні ускладнення і розвиток серцево-судинних недуг. Натомість правильні харчові звички, стриманість у їжі, регулярні помірні фізичні навантаження допомагають запобігти атеросклерозу і гіпертонічній хворобі.


Щодо правильного харчування не потрібно вигадувати велосипед. Варто взяти за взірець схему збалансованого харчування і підлаштувати під неї свій раціон. Найвідоміша схема має вигляд піраміди. В її основі — злакові. Вище йдуть овочі та фрукти. Далі — білки (риба, м’ясо, молочні продукти). А на самій верхівці — тваринні жири, цукор, кондитерські вироби: цих продуктів слід або уникати, або споживати в незначній кількості.


Щоправда, нині піраміду збалансованого харчування трохи адаптували до нових реалій. Оскільки сучасна людина мало рухається, то велика кількість злакових може зумовити ожиріння. Тож у своєму раціоні їх слід зменшити на користь овочів та фруктів. Зауважте: в основі піраміди правильного харчування немає солодких булочок, цукерок, гамбургерів, піци тощо.


Серце працюватиме легко і довго, якщо ви вживатимете достатню кількість фруктів і овочів. Вони запобігають розвитку атеросклерозу. Для «перекусів» ідеально підійдуть горіхи та насіння, які не тільки тамують відчуття голоду, а й збагачують організм потрібними для серця вітаміном Е і ненасиченими жирами.


Серед овочів особливо корисні для нашого «мотора» томати й авокадо. Антиоксиданти, якими багаті томати, захищають серце від хвороб. Крім того, свіжі помідори — чудове джерело вітаміну С. Авокадо насичені корисними для серця жирними кислотами (омега-3) — тими ж, що й жирна риба. Постійне вживання дарів саду й городу зменшує ризик серцевих захворювань на 30%, наголошують лікарі.


Для злагодженої роботи серця організм час від часу потребує жирної риби — скумбрії, тунця, лосося чи оселедця. Кислоти, що містяться в ній, сприятливо діють на судини, очищають і зміцнюють їх, запобігають утворенню тромбів. До речі, у Норвегії, яка посідає одне з перших місць у світі за тривалістю життя, а смертність від серцево-судинних хвороб становить там лише 36% від загальної, споживають значну кількість риби, багатої на ненасичені жирні кислоти (омега-3). Норвежці їдять рибу майже щодня.


І кардіологи, і дієтологи одностайні: хочете жити довго і мати здорове серце — вилучіть із раціону смажену їжу. Якщо не можете відмовитися від неї повністю — зведіть такі страви до мінімуму. Від «важкого» м’яса (свинина, баранина) бажано відмовитися взагалі. Достатньо перейти на м’ясо курей та індиків. У цих продуктах є потрібні серцю білки.


Відомі «герої» народної медицини — часник і цибуля — містять особливі елементи, які істотно зменшують схильність тромбоцитів до злипання, руйнують навіть ті згустки крові, які вже почали формуватися. До речі, корисні властивості цих овочів зберігаються також під час термічної обробки.


Також важливо включати до раціону зерновий хліб, віддавати перевагу нежирним молочним продуктам, готувати їжу на олії (в ідеалі — на оливковій).


Якщо ваша бабуся мала інфаркт....

Інфаркт міокарда — одна з найскладніших недуг серцево-судинної системи. Як уберегтися від цієї проблеми? Кардіологи кажуть: важливо завжди пам’ятати про фактори, які пришвидшують розвиток інфаркту. І намагатися (за можливості) уникати будь-яких ризиків.


Необхідно стежити за рівнем холестерину в крові. Час від часу перевіряйте цей показник, зменшуйте кількість тваринних жирів у раціоні. Постарайтеся відмовитися від куріння. Ця шкідлива звичка дуже часто призводить до хвороб серця, в тому числі інфаркту.


— Надмірна вага, малорухливий спосіб життя «ефективно» провокують інфаркт, — каже Світлана Возняк. — Необхідно якомога більше рухатися: гуляти, влаштовувати пробіжки. Щодо ваги, то найкраще для здоров’я, коли вона відповідає показнику — зріст у сантиметрах мінус сто.


Лікар-кардіолог нагадує, що важливо контролювати свій артеріальний тиск. «Показник понад 140/90 мм ртутного стовпчика має стати приводом для консультації з лікарем», — застерігає пані Світлана. Хворим на цукровий діабет так само важливо стежити на рівнем глюкози у крові, дотримуватися спеціальної дієти.


Якщо маєте ішемічну хворобу серця, атеросклероз, то особливо маєте дотримуватися терапевтичних заходів, які призначає лікар. І, звісно, слід враховувати такий фактор, як спадковість. «Якщо хоча б у одного з ваших рідних (батьків, дідуся, бабусі) є захворювання серця, то ваш ризик захворіти на інфаркт зростає. Особливо якщо у родичів хвороба почалася до 55 років», — зауважує лікар.


Мозкова катастрофа: попросіть його посміхнутись

Інсульт — справжня катастрофа, пов’язана з хворим серцем і судинами. «Найперша симптоматика — слабкість, порушення мови, сну, нездужання, нестандартні відчуття, — застерігає лікар-невропатолог Уляна Лущик. — А також неадекватна працездатність, коли плануєш звичні справи, а натомість нічого не доводиш до кінця. З’явився будь-який із цих симптомів — час бити на сполох.

 

Наближення інсульту повідомляє про себе періодичними розладами мозкового кровообігу. Навіть банальний гіпертонічний криз, якщо він проявляє себе не тільки значним підйомом тиску, а й нудотою, короткочасним відключенням свідомості, онімінням кінцівок, порушенням мови, — це промовисті ознаки того, що мозку погано.

 

Нейрохірурги називають такі симптоми «першою ластівкою». Якщо вчасно відреагувати на них, провести відповідне лікування, організм вам подякує. А якщо людина проігнорувала ці сигнали, то замість «ластівки» отримує госпіталізацію, реанімацію...


Нас ніколи не привчали до культури здоров’я. Але життя нині таке інтенсивне, і виживає в ньому той, хто достатньо уваги приділяє своєму здоров’ю, переконана фахівець. Організм працює сам по собі, якщо він у нормальному стані. Коли надходять від нього сигнали — це «дзвіночки» про неблагополуччя. І на них треба відразу реагувати.


Лікар звертає увагу на ознаки, які допоможуть розпізнати симптоми інсульту. Необхідно поставити перед потерпілим три прості завдання:


* Попросіть його ПОСМІХНУТИСЯ.
* Попросіть його ЗАГОВОРИТИ. Заохотьте вимовити одне просте речення, але чітко. Наприклад: «За вікном світить сонце».
* Попросіть потерпілого ПІДНЯТИ обидві руки.


Якщо людина не впоралася бодай з одним із цих завдань — негайно викликайте «швидку» й опишіть симптоми медикам. Ще один спосіб розпізнати інсульт — оглянути язик потерпілого. Якщо він кривий або неправильної форми, западає на той чи той бік — це теж ознака інсульту.

 

Про катастрофу з мозковим кровообігом може свідчити також раптова слабкість, потемніння в очах або зниження гостроти зору на одне око, нездатність розуміти мову, раптовий сильний головний біль, який може супроводжуватися нудотою і блювотою, порушення орієнтації у просторі, втрата стійкості та свідомості.