«Я не злочинець, то НАБУ пліткує»: Олег Татаров вважає себе невинним за визначенням

04.12.2020
«Я не злочинець, то НАБУ пліткує»: Олег Татаров вважає себе невинним за визначенням

Олег Татаров вирішив, що апріорі є невинним «без суду і слідства».

Черговий скандал спалахнув між офiсом генпрокурора і Національним антикорупційним бюро: детективи останнього закидають Різницькій свідомий зрив розслідування кримінального провадження щодо скандально відомого заступника глави офiсу президента Олега Татарова, якого підозрюють у причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася ще в часи, коли він «вимушено» працював не у владі, а пересічним адвокатом.


«Не винуватий я і крапка!»

Сам пан Татаров лаконічно відреагував на гучну заяву НАБУ про те, що його нібито «рятують» і захищають від кримінальної відповідальності не лише на Банковій, а й на Різницькій і не без участі самої генпрокурорки Ірини Венедіктової.


«Розповсюджувані оточенням глави НАБУ чутки про те, що я нібито причетний до якихось злочинів, а також про те, що мене нібито хотіли затримати, не відповідають дійсності. Їх поширення я пов’язую зі своєю публічно озвученою позицією щодо роботи керівництва антикорупційного органу. Зараз працюю у штатному режимі», — заявив пан Татаров у коментарі, наданому офiсом президента журналістам.


Тоді як радник голови офiсу президента Михайло Подоляк заявив у коментарі LIGA.net, що президент України Володимир Зеленський не втручається в роботу офiсу генерального прокурора. За його словами, президент та офiс президента сповідують «принцип невтручання у справи правоохоронних, антикорупційних органів» та «підтримають будь-які прозорі розслідування, засновані на доведених фактах».


Саме тому, за словами пана Подоляка, інформація журналістів-розслідувачів про нараду в президента, на якій Зеленський нібито доручив захищати Татарова, є лише «вигадкою», не більше.


З одного боку, пан Татаров дійсно критикував НАБУ останнім часом. Зокрема, 28 листопада колишній чиновник Міні­стерства внутрішніх справ часів Януковича, а нині заступник голови офiсу президента Олег Татаров в інтерв’ю виданню «Закон і бізнес» заявив, що голова НАБУ Артем Ситник «не має морального права очолювати антикорупційне відомство держави і повинен піти».


Тоді ж на Банковій спробували відмежуватися від цієї гучної заяви Татарова, мовляв, сказане ним про НАБУ є його особистою думкою та не відображає офіційної позиції глави держави. Утім виникає питання: чи не тому пан Татаров так затято бажає відставки пана Ситника, що детективи НАБУ дуже близько дісталися до його персони і вже були навіть готові оголошувати йому підозру?


Справу веде прокурор Венедіктова

Наведемо позицію НАБУ, озвучену в офіційній заяві у середу ввечері, детальніше: «Ввечері 1 грудня генпрокурор таємно, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження, за відсутності будь-яких правових підстав, тобто всупереч вимогам КПК, змінила процесуальних керівників у кримінальному провадженні за фактом надання хабара за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії».


Мовляв, саме через це детективи НАБУ та прокурори САП не змогли у передбачені законом терміни повідомити про підозру ще одному, вже третьому, ймовірному учаснику злочину — колишньому топ-посадовцю державної компанії «УкрБуд».


Обурення детективів бюро зрозуміле, адже раніше з неофіційних джерел ЗМІ у правоохоронних органах стало відомо, що НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підготували підозру заступнику керівника офiсу президента Олегу Татарову, але генпрокурор Ірина Венедіктова відсторонила чотирьох прокурорів, які вели цю справу.


Так, 2 грудня Татарову мали оголошувати підозру в передачі хабара. Водночас детективи НАБУ побачили в реєстрі постанову про заміну прокурорів.

 

Мало цього, генпрокурорка Венедіктова ще й ввела у цю справу себе, і тепер її прізвище також значиться серед прокурорів, які ведуть справу Татарова. При цьому відстороненим прокурорам САП постанову ще не надали. Але відомості про заміну вже внесені в Єдиний реєстр досудових рішень.


Йдемо далі: крім цього, детективи НАБУ подавали до суду клопотання про обшук у Татарова. Однак у результаті зливу інформації останній дізнався про слідчі дії, які готуються, та про підготовлену підозру.


Неофіційно відомо, що НАБУ розслідує справу, яка стосується можливої причетності Олега Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася. З 2017 року НАБУ розслідує можливі зловживання та розкрадання грошей під час будівництва житла для Нацгвардії. Будівництво вела компанія «Укрбуд» Микитася.


Зауважимо, що антикорупційні органи вважають, що на прохання забудовників Татаров міг домовитись про написання позитивної для фірми експертизи.

 

За даними журналіста Юрія Бутусова, пан Татаров, коли був адвокатом директора «Укрбуду» Олега Майбороди, нібито передав хабар заступнику голови Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Костянтину Дубоносу, щоб експерти занизили збиток.


Нагадаємо, що Татаров обіймав посаду в системі МВС під керівництвом Віталія Захарченка в уряді Миколи Азарова.

 

Коли в МВС почалася люстрація, то одним iз перших звільнили саме Татарова, який курирував кримінальні провадження стосовно активістки Тетяни Чорновол, Автомайдану та активістів Революції гідності. Після Революції гідності та люстрації Татаров став адвокатом. У 2016 році був захисником нардепа Вадима Новинського (на той час «Опозиційний блок»).