В Уряді ніяк не визначаться щодо дат локдауну: усі версії

02.12.2020
В Уряді ніяк не визначаться щодо дат локдауну: усі версії

За відсутність маски вже тисячі людей сплатили штрафи.

В офісі президента провели нараду щодо запровадження повного локдауну.

 

Володимир Зеленський закликав профільні міністерства визначитися з реалістичними прогнозами, чи витримає навантаження українська медична система та економіка, якщо ввести повний локдаун на три тижні.

 

Та все ж остаточного рішення, коли ж таки почнуть діяти жорсткі обмеження —  поки немає. Втім, за попередньою інформацією ЗМІ, розглядається кілька основних сценаріїв. Перший передбачає запровадження посиленого карантину з 23 грудня і до 15 січня. Таким чином — на весь період новорічних свят в Україні.


Другий можливий варіант —  оголошення локдауну з 7 грудня, тобто вже з наступного понеділка, і до новорічних свят — тобто 25 грудня. Також у ЗМІ називають і третій сценарій.

 

Це запровадження карантину в січні місяці на три тижні. Всі ці варіанти поєднує головний критерій —  дати бізнесу заробити на святах. Водночас про офіційне рішення не повідомляють.  


Натомість міністр охорони здоров’я Максим Степанов заперечує чутки про те, що уряд нібито готує рішення про впровадження локдауну саме з 23 грудня. Очільник МОЗу запевняє, що фактором для посилення карантину є навантаження на медичну систему.

 

Зокрема, її здатність надавати допомогу всім без винятку. Міністр зазначив, що наразі ситуація з поширенням коронавірусу в регіонах неоднорідна. Тим часом у МОЗ заявили, що кожне друге ліжко для хворих на коронавірус — вільне. Тож наразі для хворих є понад 56 тисяч ліжкомісць. Найгірша ситуація в Миколаївській та Кіровоградській областях.


Тим часом міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив в ефірі одного з українських телеканалів, що міністерство не планує продовжувати карантин вихідного дня.

 

Водночас він додав, що про попередні результати обмежувальних заходів буде відомо вже цього тижня. Остаточне рішення мають під час засідання Кабінету Міністрів ухвалити урядовці.


А лише за 10 днів поліція оштрафувала понад 8,5 тисячі українців за відсутність масок. Про це повідомив глава Нацполіції Ігор Клименко на нараді в президента.

 

Нагадаємо, 19 листопада Володимир Зеленський підписав закон про введення штрафів за перебування в громадських місцях без масок. Тепер відсутність засобів захисту загрожує штрафом від 170 до 255 гривень. І маска обов’язково має прикривати ніс і рот.


Водночас ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун закликала українців не нехтувати носінням масок, і навіть якщо людина має антитіла — однак мусить одягати маску, запевняє пані Супрун:

 

«Інформації про повторні інфікування не так багато, бо поки не було масштабних досліджень, які допомогли б розібратися у тому, яка ймовірність, коли та в кого захворіти на COVID-19 повторно існує. Щодо цього зараз значно більше питань, ніж відповідей. CDC наразі ще збирає інформацію стосовно повторних інфікувань і жодних однозначних заяв не робить. Крім однієї — поки даних немає, важливо продовжувати дотримуватися правил, зокрема носити маску, зберігати фізичну дистанцію та стежити за гігієною рук», —  переконує Уляна Супрун.


Статистика вказує на те, що в останній день осені підтвердили майже 12,5 тисячі нових випадків «корони» в Україні. (А було вже понад 16 тисяч). Найбільше заражень у Києві, Одеській, Дніпропетровській, Київській та Львівській областях. Всього за добу зробили понад 62 тисячі тестувань на коронавірус.