Доносити правду: світ продовжує засуджувати Голодомор-геноцид українців режимом Сталіна

01.12.2020
Доносити правду: світ продовжує засуджувати Голодомор-геноцид українців режимом Сталіна

Київ вшанував жертв Голодоморів. (Фото Олесі СУЛИМИ.)

«Трагедія Голодомору не абстрактна. Вона особиста. Це мозаїка поламаних доль цілком реальних людей. І відповідальність за неї не абстрактна. Вона має конкретні прізвища. Це Сталін, Молотов, Каганович, Постишев, Косіор, Чубар, Хатаєвич та інші більшовики, — акцентував у День пам’яті Голодоморів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

 

— Сімейну пам’ять не стерти. Розповіді старших про опухлих від голоду людей на вулицях не забути. Покоління наших бабусь та дідусів до скону не могли залишити ані краплі у тарілці. Зокрема, і у моїй сім’ї. Навіть уже за «ситих» років».

 


Міністр закликав продовжувати доносити світу правду про Голодомор 1932—1933 років та переконувати інших визнавати його геноцидом українського народу. «Наша спільна боротьба за правду триває. Україна пам’ятає – світ визнає», — резюмував Дмитро Кулеба.

 


Нагадаємо, першими Голодомор в Україні геноцидом визнали Естонія та Австралія ще 1993 року.  Потім це зробила резолюцією Сенату в 2003-му Канада. США стали шістнадцятою країною визнання правди про свідоме нищення  українців голодом: 4 жовтня 2018-го Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу. Цей документ став результатом досліджень теми з 1985 року. На міждержавному рівні пам’ять жертв Голодомору без зазначення терміна «геноцид» вшановували заявами або резолюціями в ООН, ЮНЕСКО, ОБСЄ та Європарламенті.

 


«З 1932 по 1933 рік тоталітарний радянський режим Йосипа Сталіна створив в Україні жахливий голод — геноцид, покликаний зламати дух українського народу, стерти його ідентичність і зупинити його прагнення до свободи і незалежності.

 


Мільйони померли від голоду, багато хто з них діти, інші були заарештовані, депортовані або страчені в рамках цієї жорстокої кампанії», — сказав цьогоріч у відеозверненні напередодні дня вшанування жертв Голодоморів в Україні канадський прем’єр Джастін Трюдо. Він підкреслив, що укранці «твердо трималися своєї мови і своєї культури, незважаючи на всі спроби режиму придушувати і переслідувати».

 


Тим часом хорватський політик Марко Мілановіч Літре 27 листопада виступив із трибуни парламенту із засудженням Голодомору, влаштованого в Україні радянськими окупантам. А в День пам’яті жертв Голодомору Літре спільно з українськими дипломатами долучився до жалобної акції поряд із пам’ятником Тарасу Шевченку в Загребі.