Два десяті місця — найкращі результати: як українські біатлоністи стартували на Кубку світу

01.12.2020
Два десяті місця — найкращі результати: як українські біатлоністи стартували на Кубку світу

Юлія Джима стала десятою в індивідуальній гонці на першому етапі Кубка світу. (Фото з сайта sport.24tv.ua.)

Перші офіційні гонки біатлонного сезону приймає фінський Контіолахті.

 

Минулого уїк-енду стріляючі лижники й лижниці тут пробігли індивідуальну та спринтерську гонки.

 

«Дуже задоволений тим, що маємо: за два дні дві спортсменки потрапили до топ-10. Дівчата почали сильно, краще, ніж хлопці», — зазначив головний тренер української збірної Юрай Санітра.


Найвищими поміж українок результатами відзначилися ветерани команди. Олена Підгрушна стала десятою в спринті, а Юлія Джима замкнула десятку в «індивідуалці».

 

Слід зауважити, що до сезону обидві спортсменки готувалися за індивідуальним графіком, під орудою персональних наставників.

 

«Трохи бентежило те, що було мало передсезонних стартів, — ми провели лише дві контрольні гонки у Вуокатті. Але де їх узяти? Й зі снігом проблеми, і з коронавірусом... Проте сезон тільки починається. Я добре бачила, як команда працювала, яку роботу виконували спортсмени, і особисто я вірю в подальші високі результати», — наголосила Олена Підгрушна.


На подальше покращення результатів українських збірників сподівається і президент ФБУ Володимир Бринзак. Очільник біатлонного господарства каже, що передсезонну підготовку національних команд супроводжували неприємні моменти, про які вболівальники не знають. Проте вірить, що «далі буде краще».


Володимир Бринзак нагадує, що частина першої команди мала проблеми з коронавірусом, і ніхто не знає, яким чином він вплинув, зокрема, на Дмитра Підручного та Віту Семеренко.

 

Так, у спринтерській гонці лідер чоловічої збірної України показав лише 57-й результат, який при цьому виявився кращим серед усіх українських чоловіків-біатлоністів. Натомість «індивідуалку» Підручний завершив аж на 73-й позиції (кращим з українців, із 27-м результатом, тут був Артем Прима).


Водночас очільник ФБУ визнає, що ветерани жіночої збірної не можуть постійно демонструвати високі результати.

 

«Вони все роблять, аби підтримати команду. Ми вмовили їх залишитися й не завершувати кар’єру. І ми сподіваємося, що Меркушина, Журавок та Варвинець незабаром прийдуть їм на заміну», — сказав Бринзак.


Юрай Санітра каже, що до кінця сезону він планує визначитися з шісткою біатлоністок, які надалі цілеспрямовано готуватимуться до Олімпіади-2022, відтак усі члени збірної матимуть можливість показати свої сили.

 

«Перевіримо всіх», — наголошує словак. А найближчої суботи в календарі КС-2020/2021 — перші класичні естафети, де у наставників буде можливість перевірити командні навички своїх підопічних.