Домашній чемпіонат Європи з художньої гімнастики: головні результати українок

01.12.2020
Домашній чемпіонат Європи з художньої гімнастики: головні результати українок

На домашньому ЧЄ дорослі українські грації виграли «золото» лише в групових вправах. (Фото з сайта europeangymnastics.com.)

Проводити цьогорічний чемпіонат Європи з художньої гімнастики Україні випало в непростий для спорту час.


Коронавірусні проблеми, котрі в процесі підготовки до континентального форуму довелося подолати організаторам змагань, не могли не відбитися на українській команді «художниць».


Чимало часу, енергії та сил головний тренер «синьо-жовтих» та віце-президент Федерації гімнастики України Ірина Дерюгіна віддала на вирішення організаційних проблем, відтак зрозуміло, що частина хвилювань передалася і її підопічним.


Дивлячись на головний протокол ЧЄ — підсумковий табель про ранги в індивідуальному багатоборстві, можна припустити, що на домашньому турнірі українську команду спіткала невдача, адже нікому з українських грацій не вдалося потрапити в призову трійку «абсолюту». При цьому кращою з українок у цьому виді програми стала Єва Мелещук, котра посіла лише шосту сходинку.


Ірина Дерюгіна не приховувала, що, готуючись до ЧЄ, в збірній робили великий акцент саме на індивідуальне багатоборство. Утім перед самісіньким стартом змагань у команді почалися серйозні проблеми. На пресконференції Дерюгіна заявила, що лідерка команди, бронзова призерка ЧС-2019 Влада Нікольченко через стрес не зможе виступити на турнірі.

 

Індивідуальну перемогу відсвяткувала юніорка Каріна Каріка.


Однак неготовій до великих баталій Нікольченко все ж довелося вийти на гімнастичний килим столичного Палацу спорту, аби замінити переможницю вересневого «Кубка Дерюгіної» Вікторію Онопрієнко, на котру покладалися основні медальні сподівання в синьо-жовтій збірній.

 

Зрештою, у підсумковому протоколі «абсолюту» Нікольченко посіла невисоке восьме місце. При цьому титул абсолютної чемпіонки Європи за відсутності в Києві потужних російських грацій дістався Ліні Ашрам з Ізраїлю, другу та третю сходинки п’єдесталу посіли гімнастки з Білорусі — Аліна Горносько та Анастасія Салос відповідно.


А от можливості компенсувати свої невдачі в багатоборстві українські одиночниці більше не мали, оскільки розіграш медалей в окремих видах у програму київського ЧЄ-2020 не входив.

 

Щоправда, без європейського «золота» українська гімнастична збірна все ж не залишилася. Найвищу відзнаку на домашньому ЧЄ підопічні Дерюгіної здобули в групових вправах з п’ятьма м’ячами, а також у командному багатоборстві.


Потішили свою наставницю й юніорки. «Золото» Поліни Каріки у вправах з м’ячем дає підстави сподіватися на хороші перспективи української художньої гімнастики в майбутньому.