Закликали ігнорувати і не хотіли знімати маски: топ порушень під час другого туру виборів мера Полтави

27.11.2020

Цього тижня в Полтаві відбулася пресконференція за участю координатора спостереження громадянської мережі «ОПОРА» за виборами в області Костянтина Донченка та заступника начальника поліції Полтавщини Максима Ахрамєєва, присвячена підсумкам другого туру виборів полтавського міського голови.

 

Як зазначив Костянтин Донченко, його перебіг ознаменувався тим, що явка виборців була іще меншою, ніж під час першого туру, хоч загальна атмосфера була значно спокійнішою. Попри це, спостерігачі «ОПОРИ» зафіксували окремі порушення виборчого законодавства.

 

«Більшість порушень стосується одвічної проблеми матеріально­технічного забезпечення ви­борів, — акцентував Костянтин Донченко. — Навіть у місті Полтава на багатьох виборчих дільницях не було відповідної кількості виборчих скриньок, а часто й окремих кабінок для голосування людей з обмеженими можливостями. Також ми зафіксували відсутність пандусів — цю проблему порушують під час кожних виборів (хоч, як відомо, законодавство передбачає право на рівний та безперешкодний доступ громадян до виборчих дільниць і приміщень для голосування)».

Іще до 8­-ї години ранку 22 листопада спостерігачі «ОПОРИ» зафіксували кілька фактів надходжень SMS­повідомлень із невідомого номера на мобільні телефони членів ДВК та виборців із закликом не йти на виборчі дільниці: мовляв, на тих, хто отримав продуктові набори, там чекає поліція.

 

Якщо говорити про більш серйозні порушення, то на кількох виборчих дільницях зафіксовано випадки фотографування бюлетенів. Після того як спостерігачі зробили зауваження таким виборцям, фотобюлетені в їхній присутності були видалені. Іноді ж у суперечку з цього приводу доводилося втручатися працівникам поліції.

 

За словами Костянтина Донченка, один із виборців, прийшовши на виборчу дільницю, намагався отримати бюлетень для голосування, пред’явивши електронний паспорт у мобільному додатку «Дія».

 

Члени ДВК у видачі бюлетеня йому відмовили на підставі того, що не мають технічних засобів для перевірки е-­паспорта та одержання даних із реєстру МВС, як того вимагає постанова ЦВК.

 

Траплялися й зовсім курйозні випадки. На тій же виборчій дільниці № 531145 літній виборець відмовився зняти захисну маску, аби члени ДВК могли ідентифікувати його особу. Мотивував свій вчинок законослухняністю та боязню підчепити китайський вірус.

 

У підсумку члени ДВК відмовили чоловіку у видачі бюлетеня. Той пообіцяв поскаржитися на такі дії представників виборчої комісії і таки звернувся до Полтавської міської ТВК та до правоохоронних органів.

 

Уже після закриття виборчих дільниць члени Подільської районної у місті Полтава ТВК запідозрили представників ДВК виборчої дільниці № 531197 у фальсифікації протоколів через те, що ті занадто швидко порахували голоси, і відправили їх на повторний підрахунок.

 

Як зазначив заступник начальника ГУ НП України в Полтавській області Максим Ахрамєєв, у день повторних виборів міського голови до поліції надійшли 48 заяв та повідомлень від громадян, на які правоохоронці належним чином відреагували. Зокрема, 22 звернення стосуються вже згаданих фактів надходження SMS­повідомлень із закликом не приходити на виборчі дільниці, 7 повідомлень — фактів фотографування бюлетенів.