Сподіваючись на Байдена, остерiгаючись Байдена: що пишуть українські ЗМІ про нового президента США

27.11.2020
Сподіваючись на Байдена, остерiгаючись Байдена: що пишуть українські ЗМІ про нового президента США

Американські експерти і ЗМІ вже не сумніваються, хто саме виявиться офіційно названим переможцем президентських виборів у цій країні.

 

Свою поведінку змінив і нинішній очільник США: якщо ще два тижні тому Дональд Трамп заявляв, що насправді він виграв вибори і доводитиме свою правоту в судах, то кілька днів тому його адміністрація вже розпочала процес передачі влади команді Джозефа Байдена.

«Добрий друг України»

Для України події у Сполучених Штатах надзвичайно важливі. Адже це наш головний політичний союзник, що набуває особливої ваги на тлі воєнних дій на сході нашої держави. А тому більшість вітчизняних засобів масової інформації намагаються з’ясувати, чим кращий для нас «радикальний росієненависник» Байден, ніж «друг Путіна» Дональд Трамп.

 

«Інтрига може тривати ще кілька днів, але від імені майбутнього президента США залежатиме доля усього світу, зокрема й України», — пише інтернет­видання «ВВС Україна». І наводить аргументи: Джо Байден дуже добре знається на Україні, оскільки за адміністрації Обами багато років займався українським питанням, і вважається «другом України». Політику ж Дональда Трампа щодо України вони називають непередбачуваною.

 

«Для Трампа Україна — це просто подразнювач і проблема. Згадаймо, як він казав, що Україна — це проблема Європи. Він непередбачуваний. Якщо в нього з’являться якісь варіанти з Росією домовитися, він може їх використати», — цитує видання професора Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка Сергія Галаку.

 

«Після Революції гідності політик (Джо Байден. — Ред.) відвідав Київ та висловив підтримку новому керівництву України з боку Вашингтона. На інавгурації Петра Порошенка очолив делегацію США. Крім цього, після початку російсько­української війни Байден почав відстоювати жорстку лінію у відносинах із Москвою», — наrадує регіональний сайт «Галичина».

 

«Особливо близьким Україні Байден став у часи Євромайдану: телефонував Віктору Януковичу і просив припинити насильство над протестувальниками. Потім неодноразово приїздив до Києва, спілкувався з новопризначеними українськими посадовцями, намагався примирити команди Порошенка та Яценюка, — пише сайт Hromadske.ua. — З анексією Криму та початком війни на Донбасі Байден закликав Обаму до рішучих дій — надати Україні летальну зброю. Президент США тоді, однак, заперечив. І спрямував Байдена до Києва, попросивши не давати «надмірних обіцянок українському урядові». Крім того, ексвіцепрезидент, звісно ж, закликав нову українську владу ефективніше боротися з корупцією та впроваджувати реформи. «Ви мусите бути білішим від снігу», — казав Байден Порошенку».

 

«Українська правда» акцентує на міжнародних аспектах американських виборів, які мають безпосередній вплив на нашу країну. Адже, як відомо, посилення північноатлантичного блоку та ймовірна інтеграція у цей процес — нюанс, який можна трактувати на нашу користь.

 

«У Брюсселі сподіваються на посилення трансатлантичних відносин iз приходом у Білий дім адміністрації Джо Байдена. Генсек НАТО теж очікує покращення відносин між ЄС і США», — пише видання, зазначаючи, що Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг уже наголосив на важливості провідної ролі США в Організації Північноатлантичного договору і зауважив: нині лідерство США як ніколи важливе.

 

«Без сумніву, що новообраний президент Байден iновообраний віцепрезидент Камала Гарріс складуть присягу 20 січня», — пише сайт УНІАН, зазначаючи, що ця подія показує водночас і добрі, й погані новини щодо майбутньої політики США стосовно нашого регіону. 

 

«Добра новина полягає в тому, що ми знаємо, що Байден дуже палко ставиться до цього регіону, і, безумовно, він відповідав і за Україну зокрема, коли був віцепрезидентом за адміністрації Обами. Я думаю, що цей регіон матиме належну увагу з боку Сполучених Штатів», — стверджує цитована сайтом президентка американського Центру аналізу європейської політики (CEPA) Аліна Полякова.

 

Погана новина, за її словами, полягає в тому, що в пріоритеті адміністрації Байдена передусім важкі внутрішні проблеми.

 

«Звичайно, буде важко знайти аргументи, чому нова адміністрація повинна буде поставити цiкраїни як прiоритет. З урахуванням великої кількості внутрішніх та інших зовнішньополітичних пріоритетів. Це насамперед Китай, зміна клімату, підтримка демократії», — розповіла експертка, зазначивши, що потенційна небезпека полягає у тому, що «дуже важко цей регіон поставити на перше місце в пріоритеті нової адміністрації».

«Мінуси» демократів і заяви Джуліані

 

«Враження, що і республіканці, і демократи в США зараз на боці України, оманливе, — пише сайт «Апостроф», цитуючи асоційованого професора Університету Північної Кароліни в Грінсборо, уродженця України Василя Тараса. — Так, Республіканська партія була традиційно партією «антирадянщиків».

 

Починаючи від Афганістану і В’єтнаму і закінчуючи розвалом СРСР і стіни в Берліні, вони виступали проти Союзу і потім якоюсь мірою — проти Росії. Демократи були трохи помірнішi. Після 2010­го вони прагнули до перезавантаження відносин. Але в 2012 році стало відомо про плани Трампа взяти участь у виборах — і вже тоді ходила легенда, що він — друг Путіна».

 

Видання «Сьогодні» на перше місце виносить песимістичний сценарій розвитку подій, акцентуючи увагу на ризиках перемоги Байдена. «Через вік і проблем зі здоров’ям Байден «відходить від справ», делегуючи вирішення питань членам команди.

 

З ними Україні доведеться вибудовувати контакти з нуля. Через підвищення бюджетних витрат на соціальні потреби світові інвестиції зміщуються в США, а не в економіки, що розвиваються (тобто не в Україну).

 

Федеральна резервна система США обережно підвищує базову ставку. Зростає тиск на гривню, курс долара в Україні поступово підвищується. А програш виборів у Сенат призводить до дуже повільного відновлення економіки США. Світову (і українську) економіку лихоманить», — пише «Сьогодні».

 

Тим часом сайт «112 канала» надає слово адвокатові Трампа Рудольфу Джуліані і його юристам. Які заявляють, що, мовляв, перемога Байдена — результат системного навмисного плану демократів щодо фальсифікації виборів.

 

А також що в перемозі Байдена замішані «комуністичні гроші», адже у вибори в США буцімто втрутилися Куба, Венесуела і, «можливо», Китай. При цьому в основі інформаційно­ідеологічного наративу вирізняють три ключові сюжети. Перший із них: перемога Джо Байдена — сумнівна. 

 

Він не президент всіх США і ніколи ним не буде. Другий: демо­крати — це не просто партія, а ворожа коаліція, спайка бюрократії, ліволіберальної партійної еліти і міжнародного лівацького інтернаціоналу, мета яких — зруйнувати «стару Америку». І нарешті, що б не робили демократи і Байден надалі, все буде погано. Завжди і в усьому. Тому треба чекати зручного моменту, і щойно почнуться нові вибори — взяти реванш.

 

А політолог Вадим Карасьов, якого цитує «ЗіК», прогнозує, які «мінуси» може закласти Дональд Трамп своєму наступнику на посаді президента США, і зазначає: просто так він (Дональд Трамп. — Ред.) з посади не піде. «Трамп планує «розібратися» з Іраном, хотів ледь не вдарити по цій країні.

 

Байден же хоче повернути іранську угоду. Також — зробити деякі кроки на користь Ізраїлю», — каже Карасьов, зазначаючи, що у Джо Байдена є зовсім інший підхід, ніж у його попередника: Байден розглядає США як ресурс глобального лідерства і американський народ — як ресурс.