Прощальні капості Трампа: США офіційно вийшли з Договору про відкрите небо

24.11.2020
Прощальні капості Трампа: США офіційно вийшли з Договору про відкрите небо

Вона дивиться на вже закрите небо.

Сполучені Штати Америки офіційно вийшли з Договору про відкрите небо (ДВН).

 

Держдепартамент США підтвердив цей крок, зазначивши, що з моменту повідомлення про майбутній вихід минуло шість місяців, і заявивши, що «вихід США набрав чинності 22 листопада 2020 року, і Сполучені Штати більше не є державою-учасницею Договору про відкрите небо».

 

Про вихід з угоди влада США оголосила 21 травня. Водночас президент США Дональд Трамп заявляв про готовність укласти нову угоду.
    

Одним із мотивів виходу, як зазначає Рада національної безпеки США, є те, що «Росія грубо порушувала [договір] впродовж багатьох років».

 

Зокрема, Москва відмовила в проведенні повітряного спостереження в зоні довжиною 10 кілометрів уздовж свого кордону з грузинськими регіонами Абхазія і Південна Осетія, а також розмістила свій аеродром дозаправки в українському Криму, йдеться в заяві Держдепу.

 

Вашингтон також звинуватив Москву в «нелегальному введенні обмеження на дальність перельоту над Калінінградом» і в «невиправданій відмові США і Канаді в спостережному польоті під час великих російських військових навчань у 2019 році».
    

Звинувачення Держдепу США мають підстави, але, з іншого боку, Договір про відкрите небо був і залишається одним iз дієвих інструментів контролю за озброєннями. Раніше глава МЗС Німеччини Гайко Маас назвав цей договір «важливою частиною європейської архітектури контролю над озброєннями», що «сприяє безпеці й миру практично на всій Північній півкулі».

 

Тим часом представниця штаб-квартири НАТО в Брюсселі висловила розуміння рішення США, зазначивши, що Росія «впродовж багатьох років вводить обмеження на польоти, що порушує умови договору». Втім провідні європейські члени НАТО Велика Британія та Німеччина заявили, що і далі дотримуватимуться умов угоди.
    

За традицією дії Трампа щодо міжнародних угод знайшли негативний відгук і всередині США, суперники президента в особі демократів активно критикують його рішення по ДВН і звинувачують главу Білого дому в порушенні закону.
    

На їхню думку, американський лідер порушив свої зобов’язання, не повідомивши Конгрес за 120 днів до початку виходу з угоди. Як ішлося в спільному листі сенаторів-демо­кратів, початок виходу США з ДВН без дотримання внутрішнього законодавства або конституційної практики є очевидним політичним маневром у спробі зв’язати руки майбутній адміністрації.
    

МЗС Росії засудив рішення США. «Вашингтон зробив свій хід. Ні європейська безпека, ні безпека Сполучених Штатів і їхніх союзників від цього не виграли. Зараз багато хто на Заході задається питанням, якою буде реакція Росії. Відповідь проста. Ми неодноразово підкреслювали, що для нас відкриті всі можливості», — йдеться в заяві міністерства.

 

У Кремлі висловили жаль у зв’язку з рішенням США. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков також заявив, що вихід США «робить договір далі нежиттєздатним».
    

Угода про відкрите небо набула чинностi у 2002 році. Її підписали 35 країн. Вона покликана підняти рівень міжнародної стабільності шляхом дозволу країнам-підписантам здійснювати розвідувальні польоти над своїми територіями. Упродовж останніх років спостерігачі США звинувачували Росію у зловживанні своїми правами: здійсненні спостережень із більш просунутим інструментарієм, і не лише в рамках визначених маршрутів.