Коронавірус: ситуація із захворюваністю гіршає, але новини про вакцину кращі

20.11.2020

У світі одночасно наростають повідомлення  як про обсяги захворювань на коронавірусну інфекцію, так і про розробки вакцин, які мають зупинити цю найбільшу на цей час загрозу людству.

 

Лідерів у розробці вакцини з протидії вірусу наразі двоє, але проглядається також кілька інших можливих призерів.
    

Вакцина від коронавірусу, розроблена американсько-німецьким альянсом Pfizer і BioNTech, за підсумками фінальної фази клінічних випробувань показала ефективність у 95%.

 

Про це повідомляється в комюніке на сайті американської фармацевтичної компанії Pfizer. Тиждень тому повідомлялося, що попередні результати клінічних досліджень свідчили про ефективність вакцини BNT162b2 на рівні 90%.

 

Відзначається, що вакцина показала ефективність незалежно від віку, статі та етнічного походження. У групі людей старше 65 років ефективність — на рівні 94%.
    

У клінічних дослідженнях цієї вакцини взяли участь понад 43 тисячі осіб. Відзначається, що в цілому учасники випробувань добре переносили препарат. Єдині зафіксовані побічні ефекти — головний біль після введення другої дози вакцини (2%) і стомлюваність після першої або другої ін’єкції (3,8%).
    

У найближчі дні Pfizer і BioNTech звернуться в американське Управління з санітарного нагляду за якістю продуктів і медикаментів (FDA) за особливим дозволом на використання вакцини в умовах надзвичайної ситуації.

 

Таким чином, альянс Pfizer і BioNTech «підтягнув» показники ефективності своєї вакцини до того ж рівня, про який повідомила на початку тижня американська компанія Moderna – до 95%. Хоч як би було, але в разі правдивості наведених результатів таке суперництво лише вітається.
    

Якийсь проблиск надії вимальовується і для мешканців України. Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що Україна отримала підтвердження від ініціативи COVAX, створеної для швидкого і справедливого доступу вакцин від COVID-19 у світі, що може розраховувати на виділення на безоплатній основі вакцини від коронавірусу для 20% населення.

 

«Це означає, що близько 4 млн громадян України зможуть вакцинуватись у першій половині 2021 року за рахунок фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів та урядів інших країн», – повідомив Ляшко.

 

Він також наголосив, що імунізацію планують проводити коштом державного бюджету України. Він додав, що до глобального механізму COVAX включено, зокрема, й кандидата у вакцини від виробника Moderna (США).
    

Водночас суттєві обмеження на поставки препарату накладає логістика. Річ у тім, що вакцину Pfizer треба зберігати в умовах дуже низької температури — близько 80 градусів.

 

Для доставки компанія вже зафрахтувала літаки кількох транспортних фірм, але наразі вакцина випускається в коробках по 4 тисячі доз, причому відкривати ці коробки можна не більш як двічі на день.

 

Це означає, що першу партію є сенс відправляти лише в найбільші клініки мегаполісів — приміром, Нью-Йорка чи Ріо-де-Жанейро. Як організувати доставку вакцини в невеликі клініки, наприклад  у сільській місцевості, поки що не зрозуміло.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Адміністрація США з контролю за якістю продуктів харчування та ліків надала дозвіл на використання в надзвичайних умовах тесту на коронавірус, який можна робити в домашніх умовах.

 

Тест, розроблений каліфорнійською компанією Lucira Health, продається за рецептом лікаря і, за очікуваннями, коштуватиме 50 доларів, повідомляють у компанії. На аналіз береться мазок з носа, для отримання результатів потрібно 30 хвилин.