Вакцинація не зупинить пандемію коронавірусу, але допоможе взяти її під контроль — ВООЗ

18.11.2020
Вакцинація не зупинить пандемію коронавірусу, але допоможе взяти її під контроль — ВООЗ

Вакцина лише дає надію, що пандемію вдасться взяти під контроль.

Американська компанія Moderna, яка розробляє вакцину від COVID-19 разом із Національним інститутом охорони здоров’я США, оголосила, що, за попередніми даними, ефективність її продукту становить 94,5%.

 

У компанії це назвали «великим днем» і заявили, що найближчими тижнями планують подати заявку на дозвіл для використання вакцини.

 

Moderna представила дані, котрі підтверджують ефективність розробленої нею вакцини від коронавірусу.

 

Крім того, в компанії зазначили, що Європейська агенція з лікарських засобів (EMA) розпочинає попередню перевірку цієї експериментальної вакцини з метою пришвидшення видачі необхідних дозволів.

 

Водночас уже найближчим часом Moderna планує подати заявку на отримання пришвидшеного дозволу на застосування від Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів США (FDA).

 

У планах компанії подати схожі заявки до аналогічних органів інших країн.

 

Вакцинацію розпочнуть після нового року

 

Із нового року щеплення від коронавірусу щомісяця зможуть отримувати близько 25-30 мільйонів американців. Про це заявив голова групи швидкого реагування з питань вакцин та ліків у Білому домі, один iз лідерів ініціативи «Космічного реагування» Монсеф Слауі.

 

Часові рамки залежать від того, як швидко Адміністрація США з контролю за продуктами харчування та ліками затвердить використання в надзвичайному режимі однієї або більше вакцин від COVID-19. За словами Слауі, це може бути питанням кількох тижнів.

 

Під час брифінгу в Білому домі за участі президента Дональда Трампа та експертів iз питань охорони здоров’я посадовці повідомили, що уряд США сподівається розпочати вакцинацію у грудні та ще до кінця року провакцинувати майже 20 мільйонів людей.

 

Уряд США підписав угоду з компаніями Moderna та Pfizer на постачання 100 мільйонів доз вакцин від кожної компанії, якщо їхній препарат виявиться ефективним i безпечним. Утім вакцинація препаратами обох цих компаній передбачає дві дози, тож урядове замовлення зможе охопити вдвічі менше людей.

 

Розроблений Moderna препарат mRNA-1273 — це так звана РНК-вакцина. Він містить генетичну інформацію про патогенність, iз чого виробляється вірусний білок.

 

Мета вакцинації — стимулювати організм виробляти антитіла проти цього білка, щоб не дати вірусу потрапити в клітини і розмножуватися. Відомо також, що сам препарат залишається стабільним упродовж 30 днів за температури від 2 до 8 градусів Цельсія, йдеться в повідомленні компанії Moderna.

 

Як повідомили в Moderna, у третій фазі випробувань вакцини взяли участь понад 30 тисяч людей. Половині з них ввели дві дози з різницею в 28 днів, половині — плацебо.

 

Серед учасників випробувань виявили 95 випадків COVID-19, при цьому лише п’ять із них припадають на групу вакцинованих. 90 — були в групі, якій вакцину не вводили. Із них 11 випадків хвороби мали тяжкий перебіг.

 

«Цей позитивний проміжний аналіз нашого дослі­дження дав нам перше клінічне підтвердження того, що наша вакцина може запобігти COVID-19, зокрема тяжким випадкам захворювання», — сказав Стефан Бансель, головний виконавчий директор Moderna.

 

У компанії також запевняють, що всі побічні реакції, які фіксувалися у добровольців під час тестування вакцини, були слабкими або помірними. У 3 відсотків людей після першого щеплення спостерігався біль у місці ін’єкції, який був класифікований як сильний, зауважує агенція «Франс Пресс».

 

Після другої дози вакцини в 10 відсотків добровольців відзначалися втома, у 9 відсотків — біль у м’язах, у 5 відсотків — біль у суглобах або головний біль, ще чотири відсотки скаржилися на інший вид болю, і у двох відсотків спостерігалося почервоніння в місці ін’єкції. Як стверджують у компанії, ці побічні прояви були лише впродовж короткого проміжку часу.

 

«УМ» уже інформувала, що минулого тижня про успішне випробування вакцини від коронавірусу повідомили німецька компанія Biontech та її американський партнер компанія Pfizer.

 

Раніше такі країни, як Росія та Китай, а нещодавно i Бахрейн, уже затвердили з певними обмеженнями вакцини й розпочали вакцинацію частини населення. Але наскільки добре ці вакцини насправді захищають та які побічні ефекти вони можуть викликати, поки що невідомо, нагадує агенція новин dpa.

 

Результати компанії Moderna надійшли слідом за аналогічними результатами вакцини компанії Pfizer і додають упевненості в тому, що вакцини зможуть допомогти покласти край пандемії. Обидві компанії використовували інноваційний та експериментальний підхід до розробки своїх вакцин.

 

Багато запитань — без відповіді

 

Однак це все — попередні дані, і ключові запитання залишаються без відповіді, зазначає у своєму огляді Бі-Бі-Сі.

 

Ми досі не знаємо, як довго протримається імунітет, оскільки за волонтерами доведеться спостерігати набагато довше, перш ніж можна буде відповісти на це запитання. Також немає даних про те, наскільки добре вакцина працює серед людей старшого віку, серед яких ризик смерті від COVID-19 найвищий.

 

Тож в обох компаніях дослідження ще тривають, а остаточні цифри можуть змінитися. Вакцину Moderna легше зберігати, оскільки вона залишається дієздатною за температури мінус 20°C до шести місяців, а в стандартному холодильнику її можна зберігати до місяця. Вакцина Pfizer потребує зберігання в ультрахолоді за температури близько мінус 75°C, і її не можна зберігати в холодильнику впродовж понад п’яти днів.

 

Тим часом очільник Все­світньої організації охорони здоров’я Тедрос Гебрейєсус заявив, що вакцина від коронавірусу SARS-CoV-2 не зможе зупинити пандемію поодинці. Про це він написав у своєму «Твіттері».

 

За його словами, спочатку вакцинацію пройдуть медики, люди старшого віку і пацієнти з хронічними захворюваннями, оскільки доступ до препарату обмежений. Він зазначив, що це дозволить знизити кількість летальних випадків, проте «вірусу є куди рухатися».

 

«З самого початку пандемії COVID-19 ми знали, що вакцина буде необхідна, щоб контролювати пандемію. Але важливо розуміти, що вона лише доповнить інші інструменти, а не замінить їх», — написав Гебрейєсус.

 

Глава організації нагадує, що й після вакцинації важливо продовжувати тестування, організовувати ізоляцію заражених, відстежувати контакти та продовжувати карантинні обмеження.