На Черкащині знову запрацювало підприємство з видобування бентонітів

18.11.2020

На Черкащині після тривалого періоду нестабільної роботи та вимушеного простою відновило свою роботу Публічне акціонерне товариство «Дашуківські бентоніти».

 

Як розповідають в ОДА, сировинною базою цього підприємства є унікальна ділянка родовища бентонітових глин біля села Дашуківка Лисянського району. Там міститься одне з найбільших, майже 90%, усіх покладів бентонітових глин в Україні.

 

Продукція ПАТ «Дашуківські бентоніти», завдяки її високій якості, завжди користувалася попитом у металургійній, машинобудівній, нафтогазодобувній, хімічній, сільськогосподарській сферах, цивільному будівництві та інших секторах економіки.

 

Після рейдерського захоплення у 2015 році колись успішне підприємство з видобутку та переробки бентонітових і палигорскітових глин, яке пройшло 30-річний шлях від невеликого кар’єру з видобутку глини до заводу-лідера на ринку бентонітової продукції країн СНД і Європи, фактично зупинило свою роботу і відстоювало свої права в суді, констатували в Черкаській облдержадміністрації.

 

До того ж, пояснюють, дозвіл на видобування не був подовжений, не подавалась фінансова звітність, робітники були звільнені, заборгованість із зарплати сягала близько 2,5 млн грн.

 

У боротьбі з незаконними посяганнями на майно підприємства «Дашуківські бентоніти» підтримувала Черкаська обласна державна адміністрація та обласна рада, територіальні підрозділи  Держпраці та податкової.

 

І вже у червні цього року підприємство повернуло у власність усю територію покладів бентонітових глин, поновило ліцензію на користування надрами та видобуток копалин і наразі поступово відновлює свою господарську діяльність.

 

Ведуть роботи з усунення зсувів у кар’єрі, який був бездоглядним iз часу припинення його експлуатації. Підприємство відновлюється поступово, але активно — самоскиди вивозять обсипаний ґрунт на терикони, працює потужна імпортна техніка, зазначають у Черкаській ОДА.

 

До речі, для подальшої успішної роботи «Дашуківським бентонітам» потрібні гірники, інженери, лаборанти, будівельники, механіки, інші фахівці в гірничо-добувній галузі. А в планах керівника підприємства  Володимира Бесараба вийти на новий рівень розвитку та вже наступного року розпочати будівництво нового підприємства модульного типу.