«Катували маму...» У Києві нагадали про українських політв’язнів у Росії, анексованому Криму та ОРДЛО

17.11.2020
«Катували маму...» У Києві нагадали про українських політв’язнів у Росії, анексованому Криму та ОРДЛО

Олеся Жураковська читала історію горлівчанки Олени Пєх. (Фото зі сторінки акторки у «Фейсбуці».)

«Порожні стільці» — саме так називається акція на підтримку бранців Кремля, яку провели у Києві 15 листопада.

 

Стільчики розставили на Софійській площі, й на кожному написали ім’я та прізвище українця чи кримського татарина, які й досі перебувають у в’язницях Росії, анексованого Криму та ОРДЛО. Цей день у світі є Днем ув’язненого письменника, або Днем порожніх стільців.

    

Відомі люди стали голосами заручників Кремля і розповіли їхні історії. Участь в акції взяли письменники Андрій Курков та Лариса Денисенко, актори Антоніна Хижняк, Олеся Жураковська та Ахтем Сеітаблаєв, музикант Олександр Сидоренко (Фоззі), журналісти Юрій Макаров i Вахтанг Кіпіані.
    

Акторка та громадська діячка Олеся Жураковська читала історію українки Олени Пєх. 49-річна горлівчанка працювала старшим науковим співробітником місцевого художнього музею. Однак 9 серпня 2018 року жінку затримали бо­йовики так званої «ДНР» у її власній квартирі в місті Горлівка. Відтоді вона перебуває в ув’язненні.

 

«Олена — типова інтелігентка. У Горлівці вона викладала німецьку, російську мову та літературу в школі, працювала в технікумі, згодом — у художньому музеї. Проводила екскурсії, писала наукові статті, брала участь у конференціях по всій Україні. Донька Ізабелла, філолог за освітою, на відкриттях виставок грала на саксофоні й фортепіано. А потім Росія розв’язала війну в Україні», — зазначає Олеся Жураковська.
    

В Одесі на пані Олену чекає її дочка Ізабелла, яка постійно пише мамі листи. Вона розповідає, що серед тих, хто катував її маму, було дві групи людей. Одна група — місцеві, а інша — росіяни. «Мама розповідала, що їй регулярно підключали струм, через що зараз  постійні проблеми з ногами. Тепер вона живе з сильними болями в ногах, і їх загасити нічим не можна.

 

Після струму відливали холодною водою, тому в неї почались напади епілепсії. Коли її трусило, з неї сміялись, а коли просила допомоги — говорили: «Ми тебе вилікуємо», — розповідає дочка. Олені присудили 13 років позбавлення волі за нібито шпигунство на користь України. 

 

За словами доньки, 3 червня 2020 року Олена була етапована в 127-му жіночу колонію м. Сніжне Донецької області. Іноді Олені вдається передавати записки з-за ґрат. Так в Ізабелли опиняються мамині вірші, написані в полоні до дочки.
    

Як зазначають організатори правозахисної акції, мета заходу — нагадати українцям і світовій спільноті про кримінальні справи проти громадян України, засуджених та ув’язнених у Росії та Криму з політичних мотивів, а також закликати представників української влади використовувати кожну можливість для їх звільнення, відзначають організатори.