На Замковій горі відкрили скульптурну Чигиринську фортецю для людей із вадами зору

17.11.2020
На Замковій горі відкрили скульптурну Чигиринську фортецю для людей із вадами зору

Скульптурна Чигиринська фортеця зразка 1678 року розташована на Замковій горі. (Фото із ФБ.)

У Чигирині на Замковій горі відкрили скульптурну Чигиринську фортецю зразка 1678 року. З новим туристичним об’єктом Черкащини, що робить культурну спадщину України доступною для людей незрячих та слабозорих, відтепер можна ознайомитися біля бастіону Дорошенка.
    

Як розповіли «УМ» у Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин», реалізація проєкту «Історія на дотик: Чигиринська фортеця» відбулася завдяки грантовим коштам.
    

«Позаду залишилися два роки копіткої роботи над тактильною скульптурою цілої команди — від ідеї і першого варіанта проєкту, поданого на один із європейських конкурсів, до його реалізації за підтримки Українського культурного фонду. Над Чигиринською фортецею працювали наші фахівці — Олександр Чепурний, Олена Трощинська, Людмила Харченко, Яніна Віденко», — зазначають у Національному заповіднику.
    

І додають, що для працівників заповідника цей проєкт, загальна вартість якого становить майже 350 тисяч гривень, — це синергія ідеї, натхнення, щоденної праці кожного члена команди.
    

«Ми хотіли, щоб відвідувачі побачили, яким це місце було чотири століття тому. Тож тактильна модель Чигиринської фортеці допоможе нинішньому поколінню українців дізнатися більше про її історію та конструктивні особливості», — кажуть фахів­ці заповідника.
    

До речі, поруч із фортецею на інформаційному стенді можна дізнатися все про цей об’єкт та його славну історію
    

Серед партнерів цього проєкту чигиринські науковці називають також Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів — УСІ», черкаську асоціацію «Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму».