На президентських виборах в Молдові перемогу здобула проєвропейська кандидатка Майя Санду

17.11.2020
На президентських виборах в Молдові перемогу здобула проєвропейська кандидатка Майя Санду

Майя Санду обіцяє вивести Молдову з міжнародної ізоляції.

Перемогу в другому турі президентських виборів у Молдові, які відбулися у неділю, 15 листопада, здобула колишня прем’єрка, а тепер глава проєвропейської Партії дії і солідарності (PAS) Майя Санду, повідомляє Центральна виборча комісія після підрахунку 98% голосів. Один iз найбільш проросійських політиків на пост­радянському просторі, чинний президент Ігор Додон не зумів переобратися на другий термін.


Реванш Санду

 

Майя Санду отримує 54,32% голосів виборців, а Ігор Додон — 45,68%. Більшість непорахованих голосів — це бюлетені з діаспори, де сильніша підтримка Санду. Кілька опитувань в день голосування також віддавали перемогу Санду. У першому турі Майя Санду заручилися підтримкою 36,1% виборців, а чинний президент Ігор Додон -— 32,6%.

    

Проведені соціологами Дослідницької компанії Intellect Group і громадської асоціації SPERO опитування у день виборів також засвідчили суттєву перевагу Санду над її опонентом. Згідно з результатами цього опитування, за Санду віддали свої голоси 54,8 відсотка виборців. Водночас за чинного президента Ігоря Додона проголосувало 45,2 відсотка виборців Молдови, передає агенція новин «Рейтер».  Ще одне опитування, проведене телефоном, показало схожі результати — 55,3 відсотка за Санду, 44,7 відсотка — за Додона, передає «Інтерфакс». Тобто дані екзит-полів досить чітко відобразили симпатії виборців.


    Обидва опитування проводилися всередині країни і не враховують голоси жителів Придністров’я, а також діаспори, що проживає за кордоном, попри те, що й ті, й інші голосували як ніколи активно. У виборах взяли участь понад 40 тисяч жителів Придністров’я і понад 250 тисяч громадян Молдови за кордоном. І якщо жителі Придністров’я в більшості своїй голосують за Додона, то діаспора країн Європи — переважно за Санду. Ігор Додон закликав молдаван, які перебувають у Росії, активніше голосувати в другому турі й обіцяв забезпечити за допомогою російського президента Володимира Путіна міграційну амністію тим, хто візьме участь у виборах.


    Явка на виборах президента в Молдові становила 52,63%, тобто перевищила дані першого туру (42,74%) майже на 10%. Про це повідомляє сайт Центрвиборчкому. Відзначається, що серед виборців, що проголосували, жінок було 54,34%, а чоловіків — 45,66%. За даними ЦВК, на виборах проголосували більше 1,643 млн осіб.


    У 2016 році, на попередніх виборах, до другого туру також пройшли Санду і Додон, однак тоді перемогу здобув лідер Партії соціалістів. Додон став третім обраним президентом Молдови. Пані Санду стає четвертою президенткою країни. Майя Санду очолить Молдову на найближчі чотири роки. За неї знову проголосували великі міста країни, молодь і великі діаспори з європейських країн. Ігоря Додона підтримали сільські райони, мешканці Придністров’я та молдавани-заробітчани з Росії. Ігор Додон дуже прихильний до «старшого брата», любить зустрічатись iз керівництвом Росії та РПЦ. Але цього виявилось недостатньо, щоб залишитися на другий термін.


Збудувати функціональну державу


    Лідерку партії «Дії та солідарність» Майю Санду вважають прозахідним політиком. Санду стала прем’єром у червні 2019 року в результаті коаліційної угоди між Партією соціалістів, в яку до свого обрання входив Додон, і політичним блоком ACUM. На посаді прем’єра вона відразу заявила, що пріоритетом її уряду буде налагодження відносин з Євросоюзом. Вона додала, що відкрита до діалогу з Росією, але у неї залишився імідж політика-націоналіста, створений не без участі передвиборчого штабу Ігоря Додона. У листопаді того ж року парламент оголосив її уряду недовіру за ініціативи соціалістів. Проєвропейські сили опинились в опозиції.


    Повноваження президента Молдови обмежені, й країна є парламентсько-президентською республікою. Аналітики очікують, що Майя Санду намагатиметься ініціювати дочасні вибори парламенту, повідомляє Бі-Бі-Сі. Санду, колишня економістка Світового банку, виступає за тісніші відносини з Європейським союзом. «Наше перше завдання після виборів — об’єднати суспільство навколо спільних цілей, ми всі хочемо жити вдома, хочемо мати державу, яка нас захищатиме, нам потрібна розвинена економіка, щоб людям не треба було їхати на заробітки», — заявила Санду.


    Кандидат від партії «Дія та солідарність» Майя Санду брала участь у виборчій кампанії під гаслом «Час порядних людей». Вона обіцяє оголосити корупцію загрозою національній безпеці, наполягати на розслідуванні резонансних справ, отримати допомогу зовнішніх партнерів на боротьбу з пандемією COVID-19 і вивести Молдову з міжнародної ізоляції. «Нам необхідно відновити відносини з Румунією, Києвом і, так, нам потрібні хороші відносини з Російською Федерацією», — заявила Санду, нагадуючи, що за чотири роки свого президентства Ігор Додон жодного разу не відвідав сусідні країни Україну та Румунію, зате багаторазово бував у Москві.


    «У неділю корупція буде замінена на транспарентність, кумівство — на компетентність, брехня — на правду», — заявила Санду. «Молдова — на роздоріжжі. Вона або стає функціональною державою з компетентним керівництвом, або стає неспроможною державою. Функціональна держава — це, перш за все, держава, яка припиняє корупцію в країні, заохочує бізнес, який, у свою чергу, створює робочі місця, виплачує пенсії та зарплати», — наголосила Санду.