У пошуках балансу: українська збірна програла товариський матч збірній Польщі

13.11.2020
У пошуках балансу: українська збірна програла товариський матч збірній Польщі

Останнім часом захисник «Десни» Юхим Конопля отримує все більше ігрового часу в матчах за національну збірну України. (Фото з пресслужби УАФ.)

У минулі роки для збірної України серйозною проблемою виглядали спарені матчі.

Нині, коли в календарі з’явилися «вікна» одразу з трьома поєдинками, завдання виглядає ще більшою проблемою.

Водночас зрозуміло, що «три матчі за сім днів» — це пристосування до ігрового графіку, що матиме місце у фінальній частині майбутнього Євро, де збірна України прагнутиме досягти більшого, ніж було в 2016 році, коли підопічні Михайла Фоменка зазнали трьох поразок.

На попередньому чемпіонаті Європи поруч iз Михайлом Фоменком на тренерській лаві був і нинішній очільник «синьо-жовтих» Андрій Шевченко, котрий, як і його попередник, доволі довго залишався прихильником гри «незмінним складом».

Утім обставини (і коронавірус, зокрема) змушують Шевченка змінювати підходи до вибору ігрового складу на зібрані в дуплет чи тріаду матчі. Хоч-не-хоч, а тренер змушений практикувати глибоку ротацію на такі багатосерійні серіали.

Перед двома заключними матчами групового раунду Ліги націй проти Німеччини та Швейцарії українські збірники у польському Хожуві зіграли товариський поєдинок проти місцевої національної команди.

Добре пам’ятаючи невдалий жовтневий «товарняк» iз французами (1:7), Шевченко боявся, аби чогось подібного не трапилося з його збірною в Польщі. Ставка, зроблена на футболістів, які останнім часом мали не надто багато ігрової практики, змушувала наставника хвилюватися.

Вочевидь, нервозність передалася і його підопічним. Інакше як пояснити грубу помилку молодого воротаря «синьо-жовтих» і другого воротаря мадридського «Реалу» Андрія Луніна, котрий, вибігши далеко в поле на перехоплення м’яча, не влучив, як слід, по шкіряному й «привіз» гол у свої ворота?

Друге взяття воріт «синьо-жовтих» також стало наслідком неузгоджених дій українських футболістів. Утім Андрій Шевченко заспокоює: «Помилки бувають у кожного футболіста».

А от забити бодай раз гол у відповідь підопічні Шевченка не змогли, хоча й мали для цього достатньо підстав. Чого лише вартий нереалізований Андрієм Ярмоленком пенальті.

За словами очільника української збірної, причина поразки полякам, які, до слова, грали без низки своїх лідерів, зокрема й зіркового форварда Роберта Левандовського, — це низька реалізація.

«Попереду в нас важливі матчі, тож, як і збірна Польщі, ми намагалися збалансувати склад. Якщо винести за дужки рахунок поєдинку, то я задоволений грою своєї команди. Зрештою, цей товариський матч дав нам багато інформації. Робити ж якусь оцінку я не хочу», — зазначив Шевченко.

При цьому захисник «синьо-жовтих» та донецького «Шахтаря» Микола Матвієнко припустив, що свої голи українські футболісти відклали на заключні матчі Ліги націй. Можна припустити, що проти німців та швейцарців підопічні Шевченка гратимуть з більшою мотивацією та концентрацією, однак і проти них діятимуть вже значно потужніші опоненти.

ТАБЛО

Товариський матч. Польща — Україна — 2:0 (Пьонтек, 40; Модер, 63); У: Лунін, Михайличенко, Матвієнко, Кривцов, Конопля (Бондар, 63), Макаренко, Зінченко (Харатін, 56), Коваленко (Сидорчук, 77), Зубков (Циганков, 46), Ярмоленко (Марлос, 46), Яремчук (Мораес, 46).