У Черкасах вперше пересадили нирку: врятували молодого вчителя фiзики

11.11.2020
У Черкасах вперше пересадили нирку: врятували молодого вчителя фiзики

Черкаські лікарі, які вперше в регіоні виконали трансплантацію нирки. (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

У  Черкаському обласному онкодиспансері вперше  в Шевченковому краї лікарі провели родинну трансплантацію нирки.

Цей лікувальний заклад став лідером в Україні, де навчилися пересаджувати і кістковий мозок, і органи.

Про це «УМ» повідомили в Черкаській облдержадміністрації.

Для Черкащини це історичний момент, адже трансплантація органів — шанс на життя людини. Сьогодні цей шанс отримав учитель фізики Дмитро, який із своїх 25 років півтора був на діалізі. Донором хлопця стала найрідніша людина — мама Тетяна. Провели трансплантацію коштом державного бюджету, це 670 тисяч гривень. Для пацієнтів — абсолютно безплатно», — розповідає голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Сергійчук.

За його словами, проводили операцію талановиті черкаські лікарі, зокрема хірург Роман Мурару-Бурлеску, який переїхав у Черкаси з Донецька,  за підтримки колег із Києва та Львова.

«Пишаємося і дякуємо лікарям, адже вони йшли до цього десятки років, — додає Сергій Сергійчук. — Це результат роботи багатьох-багатьох людей: головного лікаря онкодиспансеру Віктора Парамонова, його колег, фахівців Управління охорони здоров’я  Черкаської ОДА,  Міністерства охорони здоров’я», — наголошує Сергій Сергійчук.

 

І підсумовує: Черкаська обласна державна адміністрація, у свою чергу, спрямує обласному онкодиспансеру ще 2 млн грн на розвиток трансплантології.