Зробити штати Америки знову «сполученими»: що обіцяє 46-й президент США Джо Байден

10.11.2020
Зробити штати Америки знову «сполученими»: що обіцяє 46-й президент США Джо Байден

У суботу, 7 листопада, кандидат від Демократичної партії Джо Байден нарешті зумів набрати понад 270 голосів виборників, необхідних для перемоги на президентських виборах.

 

Відтак Джозеф «Джо» Робінетт Байден молодший — американський політик ірландського походження, обраний 46-м президентом США.

 

Сенатор США від штату Делавер та колишній віцепрезидент США обійме посаду президента США 20 січня 2021 року.

Переломний момент стався після того, як було встановлено, що Байден здобув перемогу у двох чергових штатах, Пенсильванії та Неваді, які дають йому додаткові 26 голосів, та 290 голосів у всіх штатах (при 270 необхідних для перемоги).

Претендент від Республіканської партії, чинний президент США Дональд Трамп здобув 214 голосів виборників. Надалі не завершено підрахунок голосів у штатах Аляска та Північна Кароліна, де наразі лідирує Трамп, та у штаті Джорджия, де лідерство з незначним відривом за Байденом.

Але результати голосування в цих трьох штатах будуть мати репутаційне значення для того чи іншого претендента, але вже жодним чином не вплинуть на загальну перемогу Байдена.

Загалом, підрахунок голосів триватиме до кінця листопада, бо в останню чергу оброблятимуть голоси, віддані за кордоном. А йдеться про п’ять мільйонів американців iз правом голосу, які мешкають за межами США.

Байден уже оголосив себе обраним президентом і почав приймати привітання від світових політиків. Але вітань від свого суперника він не дочекається: штаб Дональда Трампа оприлюднив заяву, в якій повідомив про відмову визнавати Байдена переможцем і намір домагатися правильного підрахунку голосів в суді. Адвокати Трампа хочуть завалити суди позовами про перерахунок голосів.

Законодавство дозволяє здійснювати перерахунок, якщо результат двох кандидатів становить менше одного відсотка. Юристи можуть знайти й інші приводи для перерахунку.

Хто керуватиме США наступні чотири роки

Джо Байден — один із найдосвідченіших членів Демократичної партії. Свою політичну кар’єру він почав майже 50 років тому, коли 30-річним обрався сенатором від штату Делавер. Уже тоді, в першій половині 1970-х, журнал «Тайм» включив його в список «200 осіб майбутнього, які робитимуть історію».

Майбутній президент США провів у сенаті 35 років до того моменту, коли Барак Обама запропонував йому стати напарником на виборах 2008 року. Президент доручав йому роботу на таких важливих напрямах, як реформа охорони здоров’я або врегулювання української кризи.

46-й президент США Джо Байден стане найстаршим американцем в історії, який обіймав цю посаду. На момент інавгурації йому вже виповниться 78 років. Байден відразу заявив, що йде на один президентський термін і не претендуватиме на переобрання через чотири роки.

Його напарниця по виборах 56-річна Камала Гарріс стане першою жінкою і першою афроамериканкою на посаді віцепрезидента. І, певне, наступною кандидаткою від Демократичної партії на президентських виборах 2024 року. Батько Камали — іммігрант із Ямайки африканського походження, а мати — іммігрантка з Індії. Сама Гарріс, за повідомленнями, ідентифікує себе як афроамериканка.

Своє походження вона зробила одним із визначальних моментів своєї політичної кар’єри. Попри іммігрантське походження, родина Камали належала до вищого середнього класу.

Батько був університетським професором, а мати займалася науковими дослідами в галузі боротьби з раком. Вищу освіту Гарріс здобувала спочатку в Канаді, а потім у Говардському університеті — одному з найвідоміших закладів вищої освіти, який почав приймати темношкірих. Далі вона вступила до Каліфорнійського університету в Гастінгсі, де вивчилася на юристку.

Більша частина кар’єри Камали Гарріс і була пов’язана з юриспруденцією. У 2003 році вона стала окружною прокуроркою Сан-Франциско, а в 2010-му — генпрокуроркою штату Каліфорнія, першою темношкірою жінкою на цій посаді.

Генпрокуроркою Каліфорнії Гарріс пробула майже два повні терміни, здобувши позитивну репутацію в Демократичній партії. Цим вона й скористалася, успішно пройшовши до Сенату (верхня палата парламенту США) в 2017 році. Камалу Гарріс відносять до лівого, так званого «соціалістичного», крила Демократичної партії.

Пріоритети нової адміністрації США

Перший виступ Джо Байдена вже як президента-електа в рідному штаті Делавер мав, швидше, урочистий характер, тому обраний президент назвав лише два свої пріоритети: по-перше, боротьба з пандемією коронавірусу та її подолання і, по-друге, об’єднання країни, яка за роки правління Трампа перетворилася на два ідеологічно непримиримі ворогуючі табори.

Він заявив, що хоче зробити американські штати знову СПОЛУЧЕНИМИ. Під час свого звернення він зробив особливий акцент на спробі примирення з табором прихильників його суперника у виборчих перегонах Дональда Трампа.

«Тим, хто голосував за Трампа, — я розумію ваше розчарування сьогодні. Я й сам програв декілька виборів. Але зараз — давайте дамо одне одному шанс. Аби досягти прогресу, ми маємо перестати вважати наших опонентів ворогами. Ми — не вороги. Ми — американці», — заявив Байден.

Уже наступного дня, 8 листопада, штаб Джо Байдена та Камали Гарріс запустив вебсайт BuildBackBetter.com, присвячений процесу передачі та пріоритетам майбутньої адміністрації демократів, повідомляє Сі-Ен-Ен. Серед перших викликів, з якими зіткнеться нова адміністрація Байдена, сайт виділяє епідемію коронавірусу, економічну кризу, расову нерівність та зміну клімату. Було запевнено, що новий президент та його команда займатимуться цими питаннями з першого дня перебування на посаді.

«Американці заслуговують на термінову, надійну та професійну реакцію на ескалацію кризи в галузі громадського здоров’я та на економічну кризу, спричинену спалахом коронавірусу», — читаємо на вебсайті.

Команда Байдена та Гарріс, відповідальна за планування процесу переходу влади від поточної адміністрації Дональда Трампа до нового кабінету Байдена, обіцяє збільшення можливостей для тестування на коронавірус, справедливого розподілу ліків та вакцин (за наявності) та співпраці з державними та місцевими органами влади щодо запровадження загальнонаціонального обов’язкового носіння масок.

Будуть радикальні зміни в зовнішній політиці

Адміністрація Дональда Трампа за чотири роки встигла нажити собі ворогів навіть серед найближчих друзів Америки та впливових міжнародних організацій. Тому Європа та світ не приховують позитивне ставлення до перемоги Джо Байдена і сподіваються на відновлення міцних старих зв’язків.    

У Брюсселі сподіваються на посилення трансатлантичних відносин iз приходом у Білий дім адміністрації Байдена. Генсек НАТО теж очікує покращення відносин між ЄС і США. Лідери Європейського Союзу й Північноатлантичного альянсу (НАТО) привітали Джо Байдена з перемогою на виборах.

Так, голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляйєн висловила свої вітання Джо Байдену й Камалі Гарріс.

Очільниця Єврокомісії написала, що вона з нетерпінням чекає зустрічі з Байденом якомога раніше. До привітань iз перемогою на адресу Байдена й Гарріс приєднався й голова Європейської Ради Шарль Мішель.    

Тим часом генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив на важливості провідної ролі США в Організації Північноатлантичного договору. На думку Столтенберга, нині лідерство США як ніколи важливе. Він висловив надію на тісну співпрацю з новообраними президентом США та віцепрезиденткою з метою «подальшого зміцнення зв’язків між Північною Америкою і Європою».    

Генеральний директор Все­світньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебрейєсус привітав Джо Байдена з перемогою і наголосив на важливості спільної боротьби з пандемією коронавірусу.

Раніше чинний президент США Дональд Трамп прийняв рішення вивести США з ВООЗ до липня 2021 року. Вашингтон звинуватив організацію в неефективності боротьби з пандемією і фальсифікації доказів причетності китайської влади до її появи.

Як сильно Трамп грюкне дверима

Чотири роки правління Дональда Трампа пройшли в атмосфері скандалів, і його прощальний акорд також обіцяє бути гучним. Про перемогу Байдена на виборах повідомили найбільші ЗМІ країни. Чинний президент Трамп продовжує чіплятися за крісло і стверджує, що були фальсифікації виборів. Трамп не може і не хоче повірити в свою поразку, хоча це радять зробити навіть однопартійці, найближчі співробітники і навіть члени його родини.

У неділю телеканал Сі-Ен-Ен повідомляв, що Джаред Кушнер, радник і зять президента США, і перша леді Меланія Трамп закликають республіканця визнати свою поразку на виборах. Утім прессекретар кампанії Трампа Джейсон Міллер заперечив, що Кушнер обговорював такий крок iз президентом.

«Ця історія не відповідає дійсності», — зазначив він.

Президент від Республіканської партії США Джордж Буш, який керував країною в 2001-09 роках, особисто привітав Джо Байдена та Камалу Гарріс iз перемогою на президентських виборах. Буш сказав, що американці можуть бути впевнені, що вибори були «в основному чесними».

«Незважаючи на наші політичні розбіжності, я знаю, що Джо Байден — хороша людина для об’єднання США», — додав Буш.

За його словами, він сказав Байдену, що «молиться за його успіх» і допомагатиме йому. Та нагадав, що висловив подібні побажання своїм попередникам — демократу Бараку Обамі та республіканцю Дональду Трампу — після того, як вони перемогли на виборах.

Колишній президент додав, що Трамп має право оскаржувати результат виборів у судах і просити про перерахунок голосів, але результат очевидний. «Ми повинні об’єднатися заради добра наших сімей та сусідів, для нашої нації та її майбутнього», — звернувся Буш до своїх співвітчизників.

Перебіг передачі влади у США може бути драматичним, але, запевнив Байден, у демократів є способи, як випровадити Трампа з Білого дому. Один iз запрошених «Голосом Америки» політичних оглядачів навіть прогнозує, що Трамп може повернутися до старої професії телеведучого.

Тільки цього разу не на якомусь американському телеканалі, а на російський пропагандистський телересурс RT (Russia Today), на якому буде вести з Ростова-на-Дону програми про гнилу американську демократію та як підступні демократи організували в США державний переворот і незаконно позбавили його влади.

А в перервах між програмами грати в його улюблені гольф чи теніс. Тим більше, що в Ростові для нього вже є інший «високий» партнер, великий шанувальник тенісу, колишній президент України Віктор Янукович.