Хворих на коронавірус меншає, але у Кабміні наполягають на карантині вихідного дня

10.11.2020

Із понеділка в Україні оновили карантинну мапу. Всі регіони опинилася в «помаранчевій» і «червоній» зонах. Повністю в «червоній» зоні — Полтавська та Житомирська області.

Найжорсткішi обмеження планують запровадити в понад десяти обласних центрах. Там не працюватимуть кафе та ресторани.

Під забороною буде і робота громадського транспорту та відвідування закладів освіти. Водночас із понеділка набуло чинності й покарання за відсутність маски на обличчі.

Минулого тижня Верховна Рада посилила відповідальність за неносіння засобів захисту в громадських місцях. Респіратори та маски — обов’язкові, якщо громадяни перебувають у приміщенні чи в громадському транспорті.

Засоби захисту повинні закривати рот і ніс. Інакше доведеться заплатити від 170 до 225 гривень. До того ж правоохоронці зможуть штрафувати безпосередньо на місці. Не штрафуватимуть українців за відсутність маски лише на вулиці. Не каратимуть також і неповнолітніх — навіть у громадських місцях.

Тим часом за попередню добу COVID-19 виявили у 8 тис. 687 жителів України, госпіталізували 1 тис. 100 хворих, померли 115 пацієнтів, одужали 2 тис. 277 осіб.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час щоденного брифінгу. Так, за попередню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у столиці, Харківській,

У Міністерстві охорони здоров’я говорять, що ситуація з коронавірусом напружена. У зв’язку з цим вирішили посилити карантин. Але повного локдауну не витримають малий i середній бізнеси. Тому в МОЗі пропонують карантин вихідного дня.

Напружена ситуація з коронавірусом і в окупованому Криму. Міністр із питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив в інтерв’ю «Радіо «Свобода», що Україна готова розгорнути гуманітарні табори на адмінкордоні з Кримом.

Це пов’язано з активним поширенням коронавірусу i дефіцитом ліків на півострові. Нині Меджліс кримськотатарського народу ініціює збір допомоги хворим COVID-19 у Криму.

До цього там закликали Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні та моніторингову місію ООН iз прав людини відвідати анексований півострів через «катастрофічну епідемічну ситуацію».