Два армійські корпуси, 38 тисяч бойовиків, понад тисяча танків та БМП: ким та чим Росія зараз воює на Донбасі

06.11.2020

Ситуація на фронті залишається контрольованою українськими військами. Основні баталії знову перемістилися в інформаційну сферу.

Цього разу це пов’язано, зокрема, з приходом у Тристоронню контактну групу нового інформаційного радника, військового оглядача, ветерана війни Олексія Арестовича.

Інформаційне поле щодо Мінських домовленостей та переговорів навколо них за цей тиждень дійсно набуло чіткіших обрисів.

Чи не вперше за доволі тривалий час українська сторона взяла ініціативу в свої руки, почавши дискусію щодо Плану дій iз виконання Мінських домовленостей.

Сторона противника відреагувала на заяви нашої ТКГ істерикою, що вони так не домовлялися, і спробувала посилити військових тиск.

Упродовж минулих двох діб на ділянках відповідальності українських підрозділів зафіксовано 12 випадків порушень домовленостей, досягнутих 22 липня цього року.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» неподалік Водяного противник застосував ручний протитанковий гранатомет i стрілецьку зброю, а на околиці Авдіївки, до всього, ще й підствольний гранатомет.

У районі відповідальності ОТУ  «Північ» вогонь з автоматичного станкового гранатомета російсько-окупаційні війська відкривали неподалік населеного пункту Новолуганське. Внаслідок ворожого обстрілу один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав вогнепальне осколкове поранення.

Воїна оперативно доправили до госпіталя. Одразу після події, за допомогою координаційного механізму, був встановлений режим тиші. У зв’язку з порушенням противником режиму припинення вогню українські представники в СЦКК  направили письмову ноту до СММ ОБСЄ, ця подія також буде обговорена під час наступного засідання ТКГ.

За даними заступника командувача Об’єднаних сил генерал-майора Богдана Бондара, за період дії режиму тиші кількість обстрілів зменшилась у п’ять iз половиною разів.

Від моменту початку дії домовленостей, iз 27 липня до сьогодні, зафіксовано 224 порушення режиму припинення вогню проросійськими найманцями. За даними генерал-майора, за аналогічний період минулого року було близько 1 тис. 200 обстрілів.

Загалом iз початку року, станом на 01.11.2020 року, зафіксовано 2 тис. 360 обстрілів позицій наших військ, iз них 814  обстрілів із застосуванням озброєння, забороненого Мінськими домовленостями. Бойові втрати Збройних сил склали 405 військовослужбовців, з них загиблих — 49, поранених  — 356.

За словами генерала Бондара, проти української армії наразі воюють сили і частини 1-го та 2-го армійських корпусів на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, до складу яких входять 12 бойових бригад та полків загальною чисельністю близько 38 тисяч бойовиків, до 480 танків, близько 900 одиниць броньованих машин, 870 артилерійських систем, міномети й інша військова техніка та озброєння.

Також на території РФ на двох полігонах у Ростовській області розташованi 12 батальйонно-тактичних груп та артилерійсько-тактична група, які агресор може залучити в разі загострення ситуації на фронті.

Генерал-майор звернув увагу, що спільна моніторингова місія ОБСЄ з якихось причин менше контролює сторону противника. Від чого реальна картина війни може спотворюватися та виставляти порушниками мирного процесу українські Збройні сили.