«Концтабір» у Донецьку для протестувальників під час Євромайдану: причетні досі не покарані

04.11.2020
Широкому загалу українців, мабуть, невідомо, що у часи Майдану високопосадові посіпаки Януковича хотіли створити «концтабір» на одному зі столичних стадіонів для утримання там протестувальників.
 
Щось подібне втілити в життя все ж удалося, на жаль, на Донбасі: територію арт-фонду «Ізоляція» (колишнього арт-центру, створеного в Донецьку в 2010 році на площах колишнього заводу ізоляційних матеріалів) у 2014 році бойовики перетворили на в’язницю, де утримували проукраїнськи налаштованих цивільних мешканців, а також військовослужбовців ЗСУ та інших підрозділів, задіяних у проведенні АТО/ООС.
 
До полонених там застосовували фізичне і психологічне насильство: чоловіків і жінок жорстоко били, катували електричним струмом, примушували до рабської праці.
 
Цьогоріч 23 жовтня в Шевченківському райсуді столиці відбулося підготовче судове засідання у кримінальному провадженні за звинуваченням Романа Лягіна (затриманого в червні 2019 року) в тероризмі, державній зраді та причетності до створення «Ізоляції» — секретної в’язниці «Міністерства Державної Безпеки ДНР» у Донецьку, де незаконно утримують і катують людей.
 
Цей український колабораціоніст був «головою ЦВК» під час проведення незаконного референдуму 11 травня 2014 про самовизначення «ДНР»: він підозрюється у керівництві організацією і проведенні фейкового голосування серед мешканців Донецької області, внаслідок якого з’явилася терористична організація «ДНР». Лягін також був ініціатором захоплення території фонду «Ізоляція» у Донецьку.
 
Додамо, що підготовче засідання було неприпустимо розтягнуто практично на 16 місяців (змінився склад суду і було замінено двох суддів, які заявили про самовідвід). Залишається таємницею й питання, а яким чином Роман Лягін опинився на підконтрольний частині України — правоохоронні органи досі не розкривають.
 
Наприкінці жовтня поліція Донеччини оголосила про підозру ще одному негіднику, якого заочно притягують до відповідальності як головного ката терористів, що очолив «базу МГБ», розташовану на території заводу «Ізоляція» в Будьонівському районі Донецька.
 
Щоправда, у відділі комунікації поліціянти чомусь не назвали прізвища та імені «героя», а лише поінформували, що це «36-річний уродженець Мар’їнського району Донецької області» на якого «зібрано беззаперечні докази причетності до участі в терористичній організації, катуваннях і трудовій експлуатації людей».