Свій до свого — на Кіпр: понад 6 тисяч юросіб України мають власників або засновників в офшорах

04.11.2020
Український бізнес, як нещодавно з’ясувалося, переважно не такий уже й український. Формально.
 
Адже більшість власників мають кінцевих бенефіціарів на донедавно офшорному острові Кіпр. Але зазвичай це наші українські підприємці, які таким чином ховаються в цій державі від вітчизняних податківців. 
 
Як відомо, ще не так давно тепла острівна держава Кіпр вважалася офшорною державою, яка приховувала реальних власників зареєстрованого там бізнесу. Та після вступу до Європейського Союзу реєстри кіпрських компаній стали значно прозорішими.
 
А тому встановити, хто справді володіє українською фірмою через острівну посередницю, стало значно простіше. Чим і скористалися аналітики інтернет-сервісу, який містить чимало даних про власників юридичних осіб нашої держави. 
 
Так, за даними порталу YouControl, в Україні понад 6 тисяч юридичних осіб мають серед засновників чи бенефіціарів кіпрські компанії або ж навіть громадян цієї острівної держави.
 
До того ж кіпрські компанії присутні у близько третини юросіб з іноземними засновниками і є найпопулярнішим місцем серед інших юрисдикцій.
 
При цьому майже один відсоток товариств з обмеженою відповідальністю різних форм участі має у засновниках чи бенефіціарах кіпрську компанію. У приватних акціонерних товариствах ця цифра значно більша — кіпрський слід помітний у кожній п’ятнадцятій ПрАТ.
 
Здебільшого, йдеться про компанії у сферах важкої промисловості, страхування, нерухомості й комунікацій. Більшість компаній, які мають кіпрських бенефіціарів, працюють у сфері послуг.
 
Так, аналітики підрахували, що 1986 компаній, якi мають острівну прописку своїх засновників, працюють у сфері нерухомості, 1116 — у оптовій та роздрібній торгівлі, а 326 надають різні фінансові послуги.
 
Юристи пояснюють присутність кіпріотів у акціонерних товариствах тим, що це — відголоски приватизації ще 90 років, і переважно за цими кіпрськими компаніями стоять українські олігархи.
 
Найбільші за виручкою компанії із кіпрським капіталом належать до важкої промисловості, енергетики, сфери торгівлі, сільського господарства та транспорту. Більшість із них має лише кіпрські компанії у своєму складі.
 
На думку експертів, роль кіпрських компаній за той час, що пройшов із 1990 років, коли вони вперше почали з’являтись у структурі українських підприємств, сильно змінилась.
 
Якщо в той час у офшорних юрисдикціях ховались реальні власники підприємств, то зараз Кіпр — це радше податковий рай та вікно у Європу завдяки системі англійського права, яка там застосовується.
 
Окремо можна відзначити й давню звичку українських олігархів реєструвати бізнес на Кіпрі, але не задля анонімності, а щоб захистити його від можливих арештів у кримінальних провадженнях або ж рейдерства.