Противник посилив вогневий тиск: найгарячіше було біля Водяного

03.11.2020
Противник посилив вогневий тиск: найгарячіше було біля Водяного

Головнокомандувач Руслан Хомчак перевірив будівництво інфраструктури майбутніх КПВВ. (Фото пресгрупи ООС.)

За минулі чотири доби ситуація на фронті пройшла всі стадії ескалації та затихання.
 
Наприкінці минулого тижня, після того як українська сторона в Тристоронній контактній групі почала докладати зусилля до розблокування переговорного майданчика, противник традиційно вже для себе посилив тиск на лінії фронту. 
 
Унаслідок прицільного вогню 30 жовтня, за даними штабу ООС, загинуло двоє морських піхотинців 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.
 
За даними ветерана та волонтера Сержа Марко (Олександра Карпюка), диверсійна снайперська група противника підповзла до українських позицій неподалік селища Водяне Волноваського району Донецької області й фактично впритул розстріляла групу наших військовослужбовців. 
 
Сержант Володимир Бондарюк та сержант Михайло Старостін загинули на місці. Ще двоє отримали поранення. За даними штабу Об’єднаних сил, на вогневі провокації противника українські підрозділи дали адекватну відповідь.
 
Загалом за згаданий період було зафіксовано 11 випадків порушення домовленостей, досягнутих у рамках Тристоронньої контактної групи. Найгарячіше було біля Водяного. Там ворог застосував і стрілецьку зброю, і гранатомети. Окрім того, неподалік Водяного задокументовано проліт ворожого квадрокоптера, із перетином лінії розмежування. Засобами радіоелектронної боротьби Об’єднаних сил ворожий безпілотник було подавлено.
 
Неподалік населеного пункту Зайцеве противник здійснив поодинокий постріл iз ручного протитанкового гранатомета. Поблизу населених пунктів Новомихайлівка та Старогнатівка противник застосував гранатомети різних систем.
 
У районі Водяного ворог двічі відкривав вогонь зі стрілецької зброї та ручного протитанкового гранатомета. Внаслідок прицільного обстрілу позицій українських захисників зі стрілецької зброї один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав вогнепальне кульове поранення.
 
Поблизу населеного пункту Золоте-4 противник задіяв безпілотний літальний апарат для скидання пострілу ВОГ-17 над позиціями Об’єднаних сил. У результаті чого отримав вогнепальні осколкові поранення ще один український захисник. 
 
На загострення ситуації українська сторона відреагувала і у військовій, і в дипломатичній площинах. Про зухвалі та підступні дії російсько-окупаційних військ негайно було повідомлено представників ОБСЄ через Спільний центр iз контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.
 
Тим часом готуються до відкриття два контрольно-пропускні пункти — в Золотому та Щасті. Головнокомандувач Руслан Хомчак у п’ятницю-суботу особисто перевірив будівництво інфраструктури на цих майбутніх КПВВ.
 
За підтримки міжнародних гуманітарних організацій на цих КПВВ будуть облаштовані санітарні зони, медичні модулі, пункти надання адміністративних послуг, пункт обігріву та намети для відпочинку осіб, які перетинають контрольно-пропускний пункт в’їзду-виїзду. 
 
Тим часом на окупованій території, під Горлівкою, унаслідок вибуху загинули троє цивільних чоловіків. За даними медіа, вони «готували» до здачі в металобрухт снаряди, що не розірвалися.