Гостинці або смерть! Як у США святкували Хелловін у «ковідних» традиціях

03.11.2020
Вихідними пройшло чи не наймасовіше свято США та Західної Європи — Хелловін. Проте новий спалах ковіду вніс свої корективи у саме святкування.
 
Так, ходіння від хати до хати діток у святкових карнавальних костюмах із «вимогами» trick or treat (тобто «солодощі або смерть») є небезпечним з огляду на можливість інфікування вірусом, та й традиційні веселі вечірки з перевдяганням також опинилися під забороною.
 
Але ж саме свято ніхто не відміняв, тож у США не відмовилися від прикрашання будинків і дворів цікавими й оригінальними «страшними» декораціями, а в Лас-Вегасі і взагалі «винайшли» оригінальний спосіб, як і традицію зберегти, і не наразити людей на небезпечну хворобу.
 
Так, гостям тамтешнього парку розваг запропонували відвідати «Дім жахів», де в демонічних декораціях їх зустрічали привиди та інші герої так званих культових «лякалок». Ідея полягала в тому, що, на відміну від звичайних кімнат страху, відвідувачі змогли потрапити туди тільки на авто, та й то лише за попереднім записом, тож контакти були мінімізовані.
 
Нагадаємо, свято Хелловін проходить від кельтського свята Самайн, яке було завершенням річного циклу та початком нового. У цей день, за легендою, зустрічалися царства живих та мертвих, тож кельти одягалися в різні костюми, аби обдурити злих демонів.
 
Із поширенням міграції свято «перебралося» через океан у США, куди традиції його святкування завезли британці та ірландці. Найбільшого поширення свято набуло після 30-х років минулого сторіччя. Традиція пригощання дітей гостинцями набула такого поширення, що лише за минулий рік у США було продано до Хелловіну солодощів на майже три мільярди доларів!