«Динамо» здобув перше очко в Суперлізі, а «Шахтар» зберіг лідерство у групі Ліги чемпіонів

30.10.2020
«Динамо» здобув перше очко в Суперлізі, а «Шахтар» зберіг лідерство у групі Ліги чемпіонів

Потужному форварду «Інтера» Ромелу Лукаку не вдалося вразити ворота «Шахтаря» на НСК «Олімпійський». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

У другому турі Ліги чемпіонів обидва українські флагмани розжилися заліковими очками. І «Шахтар», і «Динамо» свої матчі проти «Інтера» та «Ференцвароша» відповідно завершили внічию. І хоча в обох випадках підсумок двобоїв однаковий — післясмак у кожному з цих випадків різний. 
 
«Суха» нічия «гірників» iз віцечемпіоном Італії сприймається як безсумнівний здобуток лідера українського футболу, особливо у світлі нищівного розгрому від «нерадзуррі» (0:5), котрого команда Луїша Каштру зазнала в нещодавньому півфіналі Ліги Європи.
 
Натомість для «біло-синіх» — гостьові 2:2 у Будапешті проти команди свого колишнього наставника Сергія Реброва — неприємне розчарування, адже перемогу над угорським чемпіоном підопічні Мірчі Луческу втратили на 90-й хвилині.
 
Завершивши першу половину двобою з різницею в два м’ячі, на другу частину матчу динамівці, схоже, вийшли з думками, що перемога — «в кишені». Дії київських футболістів абсолютно повністю втратили атакувальне спрямування.
 
Зосередившись на грі в обороні, команда Луческу таким чином віддала ініціативу господарям, які зі сприятливої для себе ситуації практично витиснули максимум.
 
Після того як команді Сергія Реброва вдалося мінімізувати відставання, тиск на динамівську команду лише збільшувався. І спочатку не витримали нерви в капітана команди Сергія Сидорчука, котрий на 86-й хвилині отримав другу жовту картку та залишив свою команду в меншості.
 
А через чотири хвилини стався вже системний збій: граючи без двох ключових гравців захисту — воротаря Георгія Бущана та захисника Віталія Миколенка, котрі перед грою здали позитивні ПЛР-тести на коронавірус і залишилися в Києві на самоізоляції, «біло-сині» дозволили господарям вирівняти становище.
 
«Сьогодні вийшов, можна сказати, дивний матч. Ми домінували, особливо в першому таймі. І після перерви мали можливості для збільшення рахунку, однак, на жаль, цього не зробили», — зазначив очільник «Динамо».
 
За словами Луческу, в такому підсумку двобою є і його провина, оскільки він вчасно не розгледів ознаки емоційної втоми у капітана команди. Водночас румунський спеціаліст наголошує: «Сергій Ребров створив хорошу, боєздатну команду, однак динамівці повинні були переграти такий «Ференцварош». 
 
Хай там як, а в столиці Угорщини «Динамо» здобуло своє перше очко в нинішній Лізі чемпіонів і вкотре отримало нагадування, що гра у футболі завершується лише після фінального свистка.
Також донецькому «Шахтарю» нічия з «Інтером» допомогла збільшити доробок до чоти­рьох балів і залишитися лідером однієї з найскладніших груп поточної Суперліги. 
 
«Команда зіграла фантастично, в мене немає для неї поганих слів. Хлопці виконали установку на гру: високо тримали нашу лінію оборони, раніше потрібного не відходили назад, а це була дуже важлива умова й стратегія на гру», — головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру назвав головну запоруку успіху своєї команди в грі проти фіналіста Ліги Європи-2020.
 
До слова, на гру проти «Інтера» вийшли всі, без винятку, виконавці, що тиждень тому в Мадриді переграли «Реал». І вони знову показали високий клас. Без сумніву, на окрему похвалу заслужив 19-річний голкіпер Анатолій Трубін, який не раз урятував донецьку команду від голу. Хоча слід визнати, що позитивний підсумок гри з італійським віцечемпіоном — заслуга всієї «гірницької» команди. 
  

ТАБЛО  

Ліга чемпіонів. Еліт-раунд. 2-й тур. Група В. «Шахтар» (Україна) — «Інтер» (Італія) — 0:0 («Ш»: Трубін, Додо, Бондар, Хочолава (Матвієнко, 62), Корнієнко, Антоніо, Майкон, Тете, Марлос (Патрік, 88), Соломон, Дентіньйо (Тайсон, 15)), «Боруссія» (М, Німеччина) — «Реал» (Іспанія) — 2:2.
Турнірне становище: «Шахтар» — 4, «Боруссія» (М), «Інтер» — 2, «Реал» — 1.
Група G. «Ференцварош» (Угорщина) — «Динамо» (Україна) — 2:2 (Нгуен, 59; Болі, 90 — Циганков, 28 (пен.); Де Пена, 41; вилучення: Сидорчук, 86 («Д»); «Д»: Бойко, Кендзьора, Попов, Забарний, Караваєв, Сидорчук, Шапаренко (Белуце, 89), Циганков (Родрігес, 90+3), Буяльський (Гармаш, 82), Де Пена, Супряга (Вербич, 89)), «Ювентус» (Італія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:2.
Турнірне становище: «Барселона» — 6, «Ювентус» — 3, «Динамо», «Ференцварош» — 1.