Колишній правоохоронець із «корешами» переполовинили ProZorro: їх викрило СБУ Черкащини

28.10.2020
На Черкащині за матеріалами СБУ повідомлено про підозру учасникам злочинного угруповання в незаконному заволодінні частини власності компанії «Держзакупівлі. Онлайн».
 
«За матеріалами Служби безпеки України повідомлено про підозру учасникам злочинного угруповання, які незаконно заволоділи половиною частки у статутному капіталі майданчика системи ProZorro ТОВ «Держзакупівлі. Онлайн». Оперативники спецслужби встановили, що до складу групи входило вiсiм мешканців Черкаської та Київської областей», — розповідає «Україні молодій» Катерина Дрога, прессекретар управління СБУ в Черкаській області. 
 
За її словами, одним з організаторів став колишній правоохоронець. У 2017 році члени угруповання організували механізм заволодіння корпоративними правами компанії.
 
Використовуючи фізичний тиск, зловмисники змусили одного зi співвласників укласти договір на відчуження його частки корпоративних прав ТОВ «Держзакупівлі. Онлайн» у розмірі 50%.
 
Вартість цієї частки становила 500 тисяч доларів. Потім учасники групи переоформили право власності на кількох підставних осіб.
 
У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 189 (вимагання) та ч. 2 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України, трьом учасникам злочинного угруповання повідомлено про підозру, вирішується питання щодо обрання їм міри запобіжного заходу.
 
Викриття зловмисників проводили спільно зі слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в Києві, під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури.