Стабільність у гаманці: цьогорічна економічна криза не переростає у фінансову

27.10.2020
Економічна криза в Україні, викликана пандемією коронавірусу, вперше не супрово­джується кризою банківської системи.
 
За оцінками Національного банку, проведені раніше заходи з очищення і зміцнення банківської системи показали позитивні результати: не тільки міцність банківської системи, а й ефективність монетарної політики. І саме всі ці фактори допомогли вберегти Україну від великого шоку. 
 
Таким чином, сьогодні можна стверджувати, що перший етап «коронавірусної» економічної кризи ми пройшли відносно спокійно. Якщо, скажімо, на початку кризи ми спостерігали відтік депозитів у банках, то вже за два тижні ситуація стабілізувалася. 
 
Сьогодні ж у регуляторі не вбачають істотних ризиків для капіталів і ліквідності банківського сектору, як це було в попередні кризи, але існують виклики для прибутковості банків. Так, доходи банків скорочуються, за підсумками дев’яти місяців банківська сфера хоча й отримала прибуток, але він суттєво скоротився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. 
 
Також банки змушені були здійснювати додаткові витрати, особливо на перших етапах карантину, щоб забезпечити як онлайн-роботу, так і роботу відділень з точки зору безпеки.
 
Крім того, спостерігалося зниження споживчого попиту, зокрема, скоротився обсяг банківських послуг, що відбивається на динаміці комісійного доходу банків. Утім, в НБУ переконані, що цьогоріч банківський сектор залишиться прибутковим. 
 
Але, на жаль, погіршується якість кредитного портфеля. Тривають процеси реструктуризації, остаточні оцінки яким давати ще завчасно.
 
Втім уже зараз на фінансовому ринку ми бачимо цікаву тенденцію: іпотека зростала швидше, ніж споживче кредитування. Лідерами були «ПриватБанк», «Ощадбанк», «Кредобанк». Зниження облікової ставки зробило іпотеку доступною з точки зору вартості для кінцевого споживача.