Примус до паспортів окупантів: Росія змінила ускладнила умови перетину кордону для українців

21.10.2020
Примус до паспортів окупантів: Росія змінила ускладнила умови перетину кордону для українців

Хтось вважає це армією. (Фото з сайта unn.com.ua.)

Упродовж минулої доби ситуація на фронті залишалася контрольованою українськими захисниками. Збройні формування Російської Федерації двічі порушили режим тиші.
 
Зокрема, поблизу населеного пункту Луганське ворог застосував наручний протитанковий гранатомет i стрілецьку зброю.
 
Крім того, поряд з Авдіївкою, всупереч домовленостям, досягнутим у рамках Тристоронньої контактної групи, задокументовано проліт ворожого БПЛА з перетином лінії розмежування.
 
Засобами радіоелектронної боротьби безпілотник противника було подавлено, що унеможливило його подальше використання. 
 
Сапери ДСНС розмінували понад два гектари території у прифронтовому районі та передали на знищення 34 знайденi вибухонебезпечнi предмети. 
 
Тим часом російські прикордонники підтвердили інформацію про зміни умов перетину україно-російського кордону. Нагадаємо, в соцмережах з’явилася інформація, що в людей з України нібито виникли проблеми з перетином кордону РФ із ID-карткою та адресною довідкою.
 
Також повідомлялося, що нібито не пускають за закордонним паспортом, адже для перетину кордону потрібен штамп із пропискою, як у звичайному паспорті.
 
За словами помічника голови Держприкордонслужби України — прессекретаря Андрія Демченка, «жодної інформації від російської сторони про зміни в правилах ми не отримували».
 
Втім, відповідно до коментаря прикордонслужби ФСБ РФ, вони користуються в своїх діях існуючою нормативною базою, де зазначено, з якими документами громадяни України можуть в’їжджати до Росії.
 
ІД-карти та витяга там немає. Для мешканців окупованих територій дозволено виїзд за документами, виданими місцевою окупаційною владою.
 
На нашу думку, такими діями Москва стимулює отримання місцевими російських паспортів та продовжує приховане поглинання окупованих територій. Традиційно діючи, незважаючи на межі правового поля. 
 
До слова, Луганська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом примусового залучення окупаційною адміністрацією Російської Федерації громадян України, які мешкають на тимчасово окупованій території, до участі в незаконних збройних формуваннях «ЛНР», повідомила «Новинарня» з посиланням на пресслужбу офісу генерального прокурора.
 
До ЄРДР внесли відомості за статтею «порушення законів та звичаїв війни». Окупаційна адміністрація РФ із залученням представників незаконних збройних формувань примушує місцевих мешканців ставати на «військовий облік», складати присягу на вірність «ЛНР» та отримувати зброю під час військово-польових зборів.
 
Невиконання вимог отримання «мобілізаційного припису» є приводом для відмови у працевлаштуванні, звільнення з роботи, припинення соціальних виплат, виключення з навчальних закладів тощо.
 
Українська прокуратура наголошує, що ці дії заборонені Женевською конвенцією про захист цивільного населення, а також є порушенням Римського статуту. Подальше розслідування проводиться управлінням СБУ в Донецькій та Луганській областях.