В Україні стрімко зростає кількість хворих на коронавірус, а лікарі звільняються тисячами

20.10.2020
В Україні стрімко зростає кількість хворих на коронавірус, а лікарі звільняються тисячами

Із засобiв захисту у бiльшостi медпрацiвникiв — лише одноразовi маски.

Від початку тижня МОЗ здивувало не лише черговим рекордом із кількості хворих, а й даними щодо завантаженості ліжок.
 
Майже 60% лікарняних місць, передбачених для пацієнтів із коронавірусом, по всій території України вже заповнені. Найгірша ситуація в Луганській і Донецькій областях. 
 
Столична влада заявила, що в більшості київських лікарень немає місць для хворих на коронавірус. Повністю заповненою є Київська міська лікарня №6 та Олександрівська лікарня.  
 
Ще гірша ситуація у Харківській області. Там в інфекційному відділенні Куп’янської районної лікарні люди з пневмонією задихаються в коридорах, уночі хворим ставлять крапельниці, підсвічуючи телефоном. 
 
Масово звільнятися почали й лікарі. За період пандемії лише у столиці за власним бажанням покинули роботу понад 7 тисяч медпрацівників. За інформацією місцевої влади, причиною більшості цих рішень є коронавірус.
 
Адже влада не змогла забезпечити медиків відповідним оснащенням, засобами захисту, й обіцяні 300% доплат медичні працівники теж не отримали. Лікар-інфекціоніст Ольга Голубоцька запевняє — лікарям було б простіше справлятися, якби люди не нехтували правилами безпеки.
 
«Я взагалі перебуваю в іншому вимірі. Для нас, для всіх лікарів, якісь концерти, розважальні заходи закінчилися вже давно. Я вам чесно хочу сказати: нам усім треба дожити до квітня. Що нас чекає попереду (ми входимо в найважчий сезон) — одному Богу відомо», — наголошує лікарка.
 
Тим часом у Миколаєві медикам видали неякісні засоби індивідуального захисту. Закуплені окуляри та халати не здатні захистити від зараження небезпечним вірусом.
 
Лікарі записали відео, де звернулися до керівництва лікарні з проханням замінити таке оснащення. Адже, за їхнiми словами, воно не врятує від інфікування ковідом. 
 
На тлі зростання кількості хворих та завантаженості ліжок у лікарнях у суспільстві почали говорити про запровадження жорсткого карантину. Однак у Міністерстві охорони здоров’я поки відкидають такий сценарій.
 
«Ми не розглядаємо питання локдауну, щоб не спричиняти паніку, не наводити жах. Водночас, виходячи з ситуації, яка є, я цілком усвідомлюю, що нас чекає попереду. І те, що в нас відбувається з кількістю хворих, тяжким перебігом хвороби, передбачає, що нам потрібні жорсткі заходи. Але жорсткі помірковано, мається на увазі», — заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. 
 
Окрім цього, за інформацією міністра закордонних справ, в’їзд для іноземців до України поки також не закриватимуть.
 
«Абсолютно одностайна думка, що хоча COVID-19 той самий, але діяти так само, як уряди діяли на початку пандемії, зараз уже неможливо. Особисто я, якщо це питання з’явиться на порядку денному, виступатиму проти запровадження заборони на в’їзд іноземцям і виступатиму проти закликів до українців масово повертатися додому. Ми виконали свою функцію, вже настала нова реальність. Усі, хто хотів, повернулися, всі, хто вирішив залишитися, — залишилися», — зазначив очільник МЗС Дмитро Кулеба.
 
Із понеділка в Україні почали діяти нові зони карантину. До «червоної» ввійшли вісім міст. Серед них — Суми, Івано-Франківськ, Полтава, Тернопіль, Харків, Хмельницький, Чернівці, Чернігів.
 
Згідно з правилами, в цих містах мають заборонити роботу громадського транспорту, ТРЦ, кафе і ресторанів. Однак місцева влада в цих регіонах відмовилася дотримуватися таких жорстких обмежень, тож усе працює в звичному режимі.