Родина Ігоря Палиці має бізнес у Франції, резиденції в Швейцарії та лижні курорти — в Австрії: ЦПК

20.10.2020
Родина Ігоря Палиці має бізнес у Франції, резиденції в Швейцарії та лижні курорти — в Австрії: ЦПК

Ігор Палиця на тлі середньовічного замку Буффавенс, де розташований офіс компанії дружини Оксани.

Центр протидії корупції (ЦПК) оприлюднив чергове розслідування щодо відомих політиків, що мають неоднозначну репутацію.
 
Цього разу героєм розслідувачів став нардеп Ігор Палиця — давній бізнес-партнер та довірена особа олігарха Ігоря Коломойського.

За чиє майбутнє?

ЦПК нагадує, що в серпні 2019 року Ігор Палиця був обраний депутатом в окрузі на Волині, де він працював головою обласної ради у 2015—2019 роках.
 
Відтак пан Палиця добре відомий тим, що відстоює інтереси Ігоря Коломойського у Верховній Раді України, зокрема він рішуче виступав проти так званого «Антиколомойського закону», прийнятого для запобігання поверненню олігарху націоналізованого «ПриватБанку».
 
З осені 2019 року Ігор Палиця є членом парламентської групи «За майбутнє», яка в травні 2020 року перетворилася на однойменну політичну партію.
 
Станом на середину жовтня 2020 року політична партія «За майбутнє» бере активну участь у місцевих виборах в Україні.
 
Крім цього, антикорупціонери ствер­джують, що Ігор Палиця та його партія активно атакують ключові реформи, передбачені меморандумом про співпрацю між Україною та МВФ. 
 
«Багато з цих реформ, включаючи міжнародні стандарти корпоративного управління державними підприємствами, незалежні антикорупційні агенції, незалежне регулювання банківського сектору, також є важливими стовпами співробітництва між Україною та ЄС», — нагадують у Центрі протидії корупції. 
 
Керівник ЦПК Віталій Шабунін наголосив у соцмережах, презентуючи розслідування щодо Палиці в рамках проєкту «ЗробимоЇхВізиРазом»:
 
«Сьогодні в нас Ігор Палиця, який iз тисяч білбордів по всій країні та з ТВ-шоу на «1+1» закликає українців стати «господарями в своїй країні». Він системно атакує реформи, необхідні для співпраці України з Заходом, поширює прокремлівський наратив про «МВФ, який диктує нам, що робити», «Сороса і злих соросят», «високі зарплати іноземців, які входять до менеджменту державних підприємств».

Поганий добрий Захід 

Зауважимо, що проєкт ЦПК «ЗробимоЇхВізиРазом» має на меті «викриття агентів Кремля в українській владі, які ухвалюють рішення на користь Росії та водночас користуються благами західного світу: мають там бізнес-активи, їздять на відпочинок, навчають дітей тощо». 
 
Таким чином антикорупціонери хочуть досягти заборони їхнього в’їзду до США та Великої Британії, а також скасування безвізового в’їзду до країн Європейського Союзу та Швейцарії.
 
Адже, незважаючи на те, що Ігор Палиця не втомлюється критикувати Захід, він сам та його сім’я широко користуються перевагами Європейського Союзу. У ЦПК стверджують, що пан Палиця купує дорогий одяг у Франції, відвідує ресторани Швейцарії, зупиняється в лондонських готелях.
 
Разом iз дружиною та 24-річним сином контролюють бізнес в Австрії, Франції та Швейцарії, а також володіють розкішною резиденцією поблизу Женеви.
 
Так, їхній син Захар Палиця навчався у швейцарському університеті. Згідно з його сторінкою на платформі Facebook, він відвідує провідні світові бої з боксу, грає в гольф, їздить на розкішних автомобілях.
 
Мало цього, з січня 2020 року Палиця-молодший став офіційним партнером у нафтовій справі та бізнесі з продажу зброї олігарха Ігоря Коломойського.
 
«Ігор Палиця стверджує, що він розлучений зі своєю дружиною від 2002 року, однак є серйозні підстави вважати, що розлучення є фіктивним і було зроблене для уникнення декларування всіх активів Оксани Палиці», — наголошують у Центрі. 
 
«Звичайно, все це майно не декларується, бо записане на «екс» дружину, сина та довірених осіб. Сам нардеп стверджує, що з дружиною розлучився. Ми маємо цьому серйозні сумніви, радше, це старий спосіб сховати статки», — додає пан Шабунін.
 
Адже аналітики ЦПК виявили, що Оксана Палиця у передмісті Женеви — Шен-Бужері — володіє апартаментами на розкішній віллі, яку оточує площа з ландшафтним дизайном, басейном і тенісним кортом.
 
За цією ж адресою є зареєстрована швейцарська компанія 24-річного сина Ігоря Палиці Захара — Incotech Sarl. Статутні документи свідчать про те, що компанія займається розробкою програмного забезпечення, зокрема комп’ютерних програм та мобільних додатків, а також різноманітними консультаціями в галузі ІТ. Захар Палиця навчався у «ЄС Бізнес Школі» у Швейцарії. 
 
Оксана Палиця зареєстрована у розкішному житловому будинку на березі озера в центрі Женеви. А сусідкою Палиці є Анжеліка Коломойська, донька олігарха Ігоря Коломойського.
 
Також Оксана Палиця є власницею компанії White Rock у Франції, головний офіс якої розташований у середньовічному замку Буффавенс, неподалік Женеви.
 
За даними французького реєстру компаній, White Rock займається нерухомістю, зокрема, будівництвом, придбанням будівель, а також їх комерційним використанням, орендою та управлінням.
 
 
Головний вхід до розкішного швейцарського будинку родини Палиць та вид за парканом.
 

Альпійська лижня 

У ЦПК нагадали, що Ігор Палиця контролює бізнес iще в одній країні ЄС. Згiдно з розслідуванням Deutsche Welle, він брав активну участь у купівлі низки готелів та ресторанів у Земмерінгу, гірськолижному містечку в Альпах, хоча у публічних інтерв’ю нардеп заперечує свою участь у цій інвестиційній угоді.
 
Від травня 2012 року до липня 2015-го Ігор Палиця був співвласником австрійської IBS Umwelt- und Verkehrstechnik Gesellschaft mbH, яка 2012 року придбала Grand Hotel Panhans у Земмерінгу.
 
2013 року готель був проданий Panhans Holding Group, яка належить швейцарській інвестиційній фірмі Renсo Invest AG.
 
Примітно, що 2020 року Renсo Invest став материнською компанією українського ТОВ «Ренко Інвест Прикарпаття», яке займається виробництвом електро­енергії.
 
Керівником Panhans Holding Group є Віктор Бабущак, який раніше працював в Укрнафті й відомий як довірена особа Ігоря Палиці. Той самий Віктор Бабущак зараз є директором ТОВ «Ренко Інвест Прикарпаття».
 
Deutsche Welle повідомляє, що за придбанням нерухомості в Земмерінгу стояв олігарх Ігор Коломойський. 
 
Віталій Шабунін обіцяє, що Центр протидії корупції передасть усю інформацію правоохоронцям України, Швейцарії, Франції та Австрії. 
 
«Якщо Ігор Палиця підриває співпрацю України з Заходом, то, погодьтеся, чесно йому і його бізнесу бути лише на батьківщині, а не в «колонізаторській Європі», — наголошує керівник ЦПК. 
За його словами, аналітики Центру протидії корупції провели титанічну роботу, щоб вивести на чисту воду полум’яного «борця з Заходом» Ігоря Палицю. 
 
У самому ж ЦПК констатують: «Дехто вважає виборців ідіотами: щодня годує прокремлівськими лякалками про МВФ та ЄС, а сам купує дорогий одяг у Франції, відвідує ресторани в Швейцарії, зупиняється у лондонських готелях. Розповідає про шкідливість «безвізу» з ЄС, а сам місяцями безвилазно сидить у «ненависній» Європі. Ратує за економічний патріотизм, а сам разом iз дружиною Оксаною та сином Захаром розвиває бізнес в Австрії, Франції та Швейцарії».