Запах газової незалежності: Україна вперше за довгий час може заповнити свої сховища «по вінця»

20.10.2020
Запах газової незалежності: Україна вперше за довгий час може заповнити свої сховища «по вінця»

Українські підземні газосховища близькі до свого історичного рекорду: цьогоріч вони можуть бути заповнені на сто відсотків (Фото з сайта echokieva.com.)

Українські підземні газосховища б’ють рекорди. Якщо раніше ми закачували на зимовий період 15-17 млрд кубометрів блакитного палива, то сьогодні ця цифра майже вдвічі більша — станом на сьогоднішній день маємо понад 28 млрд кубів. При цьому закачування триває. 
 
Газ переважно не наш, а європейський. Із цього держава має дві великі переваги. З одного боку, ми навчилися заробляти на наданні наших сховищ, які тривалий час стояли порожні, в фактичну оренду, — і при цьому заробляємо гроші.
 
А другий плюс — велика кількість закачаного газу, яка стабілізує ринок і штовхатиме роздрібні ціни на нього донизу. 

Сховища майже повні

На початку нинішнього місяця обсяг природного газу в  українських газосховищах сягнув десятирічного максимуму і наблизився до фантастичної — з точки зору результатів останніх років — позначки у майже 28 мільярдів кубометрів. Це дозволяє «Нафтогазу», в разі сприятливої ситуації на зовнішніх ринках, розпочати експорт газу до ЄС.
 
«У вітчизняних підземних газосховищах на сьогодні достатньо запасів, щоб не лише забезпечити теплом українців, а й отримати додатковий дохід від реалізації газу за кордоном», — зазначив тимчасово виконуючий обов’язки генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома.
 
При цьому три українські газосховища — Дашавське, Богородчанське та Кегичівське — вже завершили сезон закачування 2020 року з рівнем наповнення близько 99%. 
 
Інші сховища на підході, і їх місткість, яка раніше була заповнена у кращому разі на третину, вже майже вичерпана. Як відомо, у систему 12 підземних сховищ Укртрансгазу, 100% якого належить НАК «Нафтогаз України», загальною проєктною ємністю 31 млрд кубометрів, входять Більче-Волицьке-Угерське ПСГ (17,05 млрд кубометрів), Угерське (1,9 млрд кубометрів), Дашавське (2,15 млрд кубометрів), Опарське (1,92 млрд кубометрів), Богородчанське (2,3 млрд кубометрів), Краснонопартізанське (1,5 млрд кубометрів), Солохівське (1,3 млрд кубометрів), Олишівське (0,31 млрд кубометрів), Пролетарське (1 млрд кубометрів), Кегичівське (0,7 млрд кубометрів) і Краснопоповське (0,42 млрд кубометрів). Ще одне — Вергунське, місткістю 0,4 млрд кубометрів — розташоване на тимчасово окупованій території.
 
На думку галузевих експертів, високі запаси газу, які майже на 37% вищі, ніж минулоріч, сприяють стабілізації ринку газу та дозволять безперебійно пройти опалювальний сезон 2020/2021 років навіть за холодної зими.

Європа зберігає в Україні

Тим часом українські ПСГ йдуть на рекорд. В 2020-му, вперше за багато років, вони можуть бути заповнені на 100%. Як заявив керівник держ­компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, сьогодні вони заповнені на 90%, і ще упродовж жовтня вестимуть активне закачування палива.
 
Утім паливо це не наше. Тобто, не державне. Адже, за словами Коболєва, такий рівень заповнення сховищ багато в чому забезпечили приватні трейдери, які потім використовують паливо для своїх потреб.
 
Але при цьому існує і безсумнівний плюс для споживача. Адже велика пропозиція газу на ринку вплине на його ціну для споживача, зокрема вже цієї зими, — і, звичайно, у бік зменшення.
 
Але найбільший зиск, як прогнозують європейські експерти, така ситуація може мати для країн Заходу. Нещодавно провідна світова консалтингова компанія WoodMac, що займається дослідженнями і консалтингом у галузі енергетики, висловила припущення про те, що Україна володіє ключем до вирішення проблеми нинішньої нестачі потужностей газосховищ у Європі.
 
При цьому, враховуючи, що після коронавірусної кризи світові ціни на газ перебувають на низькому рівні, Європа прагне наповнити свої сховища по вінця, аби скористатися цією сприятливою ситуацією.
 
На жаль для Заходу, європейські газові сховища доволі невеликі за своїми обсягами, і провідні газотрейдери Європи прагнуть знайти резерви, у яких могли би зберігати «зайве» блакитне паливо. І знаходять! В Україні. 
 
Так торік наша держава ухвалила низку поправок до відповідних законів і директив, які полегшили іноземним компаніям використання вільних потужностей ПСГ.
 
Як наслідок, за перші дев’ять місяців 2020 року міжнародні енергетичні компанії перекачали в Україну на зберігання 7,9 мільярда кубометрів газу, що в кілька разів перевищує обсяг зберігання іноземного газу в Україні за весь 2019 рік.

Пільгові умови і нові клієнти

Як пояснюють українські експерти газового ринку, доступ іноземних трейдерів та інших компаній до наших ПСГ став можливим завдяки впровадженню режиму зберігання «Митний склад».
 
Це особливий митний режим, що дозволяє клієнту нагромаджувати і зберігати природний газ у ПСГ України до 1095 днів без сплати податків і мит.
 
«Цією послугою активно користуються трейдери з європейських країн і США. Вже на 1 липня було зафіксовано кількість газу на зберіганні в обсязі + 253% до аналогічного періоду минулого року», — повідомили в компанії «Укртрансгаз». 
 
Транспортування газу в «Митний склад» все частіше використовується клієнтами за спеціальними тарифами — Short haul. Ця послуга дає можливість отримувати знижку на транспортування між певними точками входу або виходу на міждержавних з’єднаннях. 
 
Умови зберігання для іноземних клієнтів — вигідні. Тож не дивно, що кількість країн, які бажають працювати на цих умовах, постійно зростає. Нещодавно до них доєдналася Молдова, яка за прикладом своїх західних сусідів також почала зберігати газ в українських підземних сховищах газу. Днями у «Нафтогазі» заявили, що вже стартували перші поставки газу.
 
У Молдовагаз повідомили, що протягом жовтня-листопада планується закачати близько 100 мільйонів кубометрів газу в українські ПСГ. «Вже почалися перші поставки», — заявили в пресцентрі «Нафтогазу».