На вихід до 15 листопада: чи дійсно студентів виселять з гуртожитків через коронавірус

16.10.2020
На вихід до 15 листопада: чи дійсно студентів виселять з гуртожитків через коронавірус

Чи звільнятимуть приїжджі гуртожитки

У зв’язку з пандемією СOVID-19 ситуація в Україні від самого початку навчального року в закладах освіти дуже нестабільна.
 
І хоча в дитячих садочках i школах усе більш-менш спокійно та передбачувано, тому що переважно всі діти там навчаються за місцем проживання, то студенти нашої країни й справді панікують.
 
До навчання у вищих закладах освіти дуже багато запитань. У деяких вишах із вересня виходили на навчання, потім переводили студентів на дистанційне, а деякі заклади освiти, щоб не ризикувати, весь час працювали в форматі online.
 
Дуже невтішна ситуація зі студентськими гуртожитками. Студенти обурені нещодав­ньою публікацією виконувача обов’язків міністра освіти і науки Сергія Шкарлета. Він у своєму Telegram-каналі виступив із заявою про виселення студентів на місяць iз 15 жовтня по 15 листопада з гуртожитків.
 
За його словами, саме гуртожитки сьогодні є одними з місць потенційної небезпеки поширення коронавірусу. При цьому він вважає за необхідне повернути кошти за проживання студентам, які ви­їдуть.
 
Навесні 2020 року студентам також наполегливо рекомендували, за можливості, на період карантину поїхати додому, аби уникнути швидкого розповсюдження небезпечного вірусу. Тоді  більшість студентів у паніці вирушили додому, але цей момент з економічного боку ніхто не продумав.
 
Адже студенти, які пересиджували карантин удома, за саме проживання в гуртожитку не платили, але для того, щоб закріплені місця залишилися за ними в подальшому, необхідно було сплачувати за комунальні послуги. Тобто вони платили за воду, світло, електроенергію, якими взагалі не користувались на той період.
 
Багатьох обурило таке ставлення до них iз боку влади, особливо зважаючи на дуже важке економічне становище в багатьох українських сім’ях, які вимушено сиділи не один місяць без роботи на той період. Через це студенти занепокоєні тим, що ситуація повториться знову.
 
Це добре, якщо дехто має змогу повернутися додому, а що ж у цій ситуації робити студентам з інших країн, які на період навчання проживають у гуртожитках? В Україні, за даними Державного підприємства «Інфоресурс», навчається понад 63 тисячі іноземних студентів у закладах вищої освіти. Опинитися на вулиці — перспектива не з найкращих.
 
Офіційні звернення до студентів із жодного вишу щодо виселення з гуртожитків не надходили. І взагалі, примусово виселити посеред навчального року нікого не мають права, якщо заселення в гуртожиток відбувається на контрактній основі, можуть вимагати лише довідку про стан здоров’я.
 
«Запевняю, що ніхто не буде примусово виселяти вас із гуртожитків (і я обов’язково буду наголошувати на цій позиції на засіданнях комісії ТЕБ та НС і уряду)» — згодом повідомив Сергій Шкарлет у своєму Telegram. 
 
У будь-якому випадку, до подібних рішень уряду треба ставитися адекватно та з розумом. Варто також розуміти, що це необхідні заходи для попередження поширення коронавірусу. Хай там як, але здоров’я — найголовніше. Це в наших інтересах максимально знизити показники захворюваності в країні.