Псевдодемократія у середньоазійському стилі: в Таджикистані обрали президента

13.10.2020
У Республіці Таджикистан минулої неділі відбулися вибори президента —  типовий псевдодемократичний фарс у пострадянському середньоазійському стилі.
 
Чинний глава держави, 68-річний Емомалі Рахмон, керує країною з 1994 року. На виборах цьогоріч йому «протистояли» лідери чотирьох партій. Однак експерти підсумок виборів заздалегідь пророкували на користь чинного президента і вірогідність протестів iз боку тих, хто програв, відмітають апріорі.
 
Центральна комісія з виборів i референдумів (ЦКВР) зареєструвала кандидатами представників п’яти з семи чинних у країні партій. Це — чинний президент Емомалі Рахмон, висунутий Народною демократичною партією Таджикистану, а також Федерацією незалежних профспілок і Спілкою молоді республіки, Рустам Латіфзода (Аграрна партія), Абдухалім Гаффорзода (Соціалістична партія), Рустам Рахматзода (Партія економічних реформ) і Міродж Абдуллоєв (Комуністична партія).
 
Голові Демократичної партії Саідджафару Усмонзоді відмовили в реєстрації, бо тому не вдалося зібрати необхідну кількість підписів виборців. Соціал-демократична партія відмовилася брати участь у виборах.
 
Переможцем стане кандидат, який набрав понад 50% голосів. Попередні підсумки голосування Центрвиборчкомом республіки оголосить 12 жовтня, остаточні — не пізніше, ніж через два тижні після закінчення виборів. Але вся інтрига цих виборів полягала хіба що в тому, чи «намалюють» Рахмону понад 90% набраних голосів.
 
«За даними Центрвиборчкому Таджикистану, станом на 15.00 на всіх виборчих дільницях республіки проголосували 3 мільйони 495 тисяч 215 виборців, що становить 70,7% від кількості внесених до списку виборців. Згідно із законодавством республіки, така кількість є підставою вважати вибори такими, що відбулися», — заявив у неділю голова ЦВК Таджикистану Бахтієр Худоєрзода, повідомляє ТАСС. Спостерігачі від СНД традиційно, ще до завершення голосування, заявили, що порушень виявлено не було.
 
Нагадаємо, Емомалі Рахмон перебуває на найвищій державній посаді в Таджикистані з листопада 1992 року: спочатку як голова Верховної Ради Республіки Таджикистан, а з 1994 року — чотири рази перемагаючи на ви­борах президента та продовжуючи повноваження двома всенародними конституційними референдумами.
 
У травні 2016 року там прийнято «обнуляти» поправки, що дозволяють чинному президенту обиратися необмежену кількість разів на семирічний президентський термін.
 
Другою людиною в державі є син президента Рустам Емомалі. У свої 32 роки він очолює мерію Душанбе і верхню палату парламенту Таджикистану. У разі неможливості Емомалі Рахмона виконувати свої функції саме до Рустама перейде тимчасове (а згодом — і постійне) керівництво країною.