Щонайменше кожен п’ятий українець у цьому році переказував гроші на благодійність

13.10.2020
Щонайменше кожен п’ятий українець (тобто 20,9% громадян) упродовж останнього року переказував кошти благодійним організаціям.
 
Про це свідчать підсумки загальнонаціонального опитування щодо громадського залучення. Його провели за Програмою сприяння громадській активності «Приєднуйся!»
 
Наші співгромадяни останнім часом досить активно допомагали фінансами благодійним чи громадським організаціям.
 
«Приблизно один із десяти (8,9%) скористався правом на податкову знижку за благодійні пожертви», — розповіли ініціатори соціологічного дослідження.
 
Українці підтримують громадські організації, коли розуміють чітку мету їх діяльності (37,6%), бачать прозоре управління фінансами (30,4%), а також чують позитивні відгуки людей, яким вони довіряють (30,1%).
 
А ще учасники опитування отримували моральне задоволення, коли чітко усвідомлювали, що роблять добрі справи. Про що свідчить такий факт: кожен третій респондент (31,8%), який приєднався хоча б до однієї громадської ініціативи, зазначив, що це був позитивний досвід.
 
Загалом наші співвітчизники переконані, що громадські ініціативи та організації повинні фінансувати заможні люди (62,7%) та бізнес (51,1%). Але майже 20 відсотків опитаних (точніше — 19,9%) вважають, що громадяни теж мають бути залучені в цей процес.
 
Програму сприяння громадській активності «Приєднуйся!» фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджує Pact в Україні.
 
Загальнонаціональне дослідження щодо громадського залучення проводили в липні-серпні 2020 року. Було опитано 2 тисячі 97 осіб у віковій категорії від 18 років по всій Україні, за винятком анексованого Криму та окупованих регіонів Донецької й Луганської областей. Похибка вибірки становить 2,2%.