Коронавірус: за місяць до виборів у США мільйони американців уже проголосували поштою

09.10.2020
До вівторка, згідно з даними Проєкту виборів США (United States Elections Project), на президентських виборах проголосувало понад 4 мільйони американців.
 
Це в 50 разів більше, ніж за той самий період чотири роки тому, коли наперед визначилися приблизно 75 тисяч виборців. Таке стало можливим завдяки вдосконаленню голосування поштою, впровадженому під час епідемії.
 
Більшість штатів полегшили роботу людям, які не хочуть стояти в черзі 3 листопада. Отримавши бюлетень поштою, виборець може або надіслати його назад, або особисто перейти до одного з комітетів і повернути його заповненим.
 
У Вашингтоні в декількох частинах міста є спеціальні контейнери, де бажаючі можуть проголосувати. Наведені дані надходять із 31 штату.
 
За оцінками агенції «Рейтер», ця кількість, швидше за все, швидко зростатиме з наближенням виборів, оскільки в найближчі дні та тижні все більше штатів приєднуються до дострокового голосування.
 
«Ми ніколи не бачили стільки людей, які голосували достроково перед виборами», — зізнається професор Майкл Макдональд з Університету Флориди.
 
Він прогнозує високу явку: на його думку, цього року до 150 мільйонів американців заповнять бюлетені. Урядова статистика свідчить, що дострокове голосування зростало за популярністю ще до епідемії.
 
Загальна кількість голосів, поданих напередодні дати виборів, зросла більш ніж удвічі: з майже 25 мільйонів у 2004 році до 57 мільйонів у 2016-му. Це означає, що чотири роки тому таким чином проголосувало близько 40% всіх американців, які брали участь у виборах.
 
Президент США Дональд Трамп став запеклим супротивником розширення можливості голосувати шляхом листування цього року. На його думку, це сприятиме фальсифікації виборів. Республіканський електорат рідше голосує достроково.
 
Опитування «Рейтер» наприкінці вересня показує, що лише 2 відсотки прихильників Республіканської партії визнали, що вони вже проголосували таким чином.
 
Для порівняння: 5 відсотків прихильників демократів це вже зробили. 58 % електорату Демократичної партії мають намір проголосувати до 3 листопада. У випадку з шанувальниками республіканців цей відсоток нижчий і становить 40%.
 
Згідно з опитуваннями, американці цьогоріч більше мобілізовані на вибори, ніж чотири роки тому. У дослідженні американського Інституту моніторингу громадської думки Ґеллапа, 74% респондентів зізналися, що «багато думають» про майбутні ви­бори. У 2016 році 72% респондентів відповіли на це питання «так».
 
А тим часом президент США Дональд Трамп, який 5 жовтня полишив військовий госпіталь, де проходив лікування від COVID-19, написав у «Твіттері», що з нетерпінням чекає нових дебатів зі своїм суперником, кандидатом від демократів Джо Байденом. Дебати призначили на 15 жовтня.
 
Телеканал Сі-Ен-Ен повідомив, що лікар Трампа вважає стан здоров’я президента «як і раніше, дуже хорошим» і заявляє, що у глави Білого дому не виявляються жодні симптоми захворювання.
 
Критики ж Трампа стверджують, що він перетворив Білий дім на «розсадник коронавірусу». Адже після церемонії 26 вересня на галявині Білого дому (тоді очільник країни публічно представив свою кандидатуру на пост судді у Верховному суді США) кілька учасників заходу заразилися коронавірусом, а через кілька днів і сам президент опинився в лікарні.